NederlandZeeland

Eind 1944 werd Zeeland het toneel van hevige gevechten. Op het spel stond wie de Schelde zou beheersen. Zonder controle over deze rivier konden de geallieerden de haven van Antwerpen niet in gebruik nemen, die van vitaal belang was voor hun bevoorrading. ...

Liberation Route Europe

Liberation Route:NederlandZeeland

De geallieerden hadden in de laatste maanden van 1944 dringend een grote haven nodig om hun troepen te bevoorraden. In september hadden ze Antwerpen ingenomen, met de havens nog intact, maar ze konden deze niet gebruiken zolang de Duitsers de oevers van de Schelde nog bezetten. Dit betekende dat de geallieerden Zeeland moesten veroveren. In de hevige gevechten die volgden verloren velen het leven en veroorzaakten overstromingen en gevechten enorme schade in de provincie.

Luisterplekken

Beleef de historie

Verhaal uitgelicht: De Slag om de Schelde

In augustus 1944 wisten de geallieerden uit Normandië uit te breken. De snelheid van de geallieerde opmars was zo groot dat de bevoorrading het niet kon bijbenen. Begin september stopte de opmars. De geallieerde troepen hadden een dringende behoefte aan een bevoorradingshaven. Antwerpen was de meest logische keus.

De ingebruikname van de haven van Antwerpen
Op deze afbeelding:
Slag om de Schelde
Britse commando’s komen aan land in de buurt van Vlissingen tijdens de Slag om de Schelde.

Op 4 september veroverden Engelse troepen de stad Antwerpen, met de havens nog intact. Dit was een belangrijk succes voor de geallieerden, omdat ze nu hun bevoorradingsproblemen konden oplossen. Sinds de uitbraak uit Normandië was de frontlinie in een spectaculair tempo noordwaarts geschoven. Dit veroorzaakte problemen omdat iedere liter brandstof en iedere kogel aangevoerd moesten worden vanuit Normandië. Begin september was het eenvoudigweg onmogelijk geworden genoeg voorraden aan te slepen om de geallieerde legers in beweging te houden. De Britse veldmaarschalk Montgomery was daarom voorstander om alle aandacht te richten op een smal front. Zijn plan heette Operatie Market Garden. Het doel was om de bruggen over de grote rivieren in Nederland te veroveren en zo door te kunnen stoten naar het hart van nazi-Duitsland. Helaas faalde Market Garden omdat de Rijnbrug bij Arnhem in Duitse handen bleef.

Operatie Market Garden had evenwel de aandacht voor de haven van Antwerpen doen verslappen. Het grote probleem was dat ondanks dat de haven in geallieerde handen was, deze niet gebruikt kon worden doordat de Duitsers de Scheldemonding naar de haven controleerden. De Duitsers waren zich bewust van het belang van Antwerpen en hadden hun posities rond de Westerschelde zwaar versterkt. Deze situatie leidde tot wat bekend werd als de Slag om de Schelde. De inzet was het gebruik van de haven van Antwerpen en daarmee de mogelijkheid voor de geallieerden om de laatste fase van de oorlog op een effectieve manier te voeren.

Lees het hele verhaal