Arnhem-Nijmegen

Arnhem-Nijmegen

Begin: Antwerp Einde: Arnhem Duur: 5 dagen Het hele jaar

Arnhem-Nijmegen

Voor het slagen van Operatie Market Garden moesten de geallieerde troepen de brug in Arnhem veroveren. Maar de lichtbewapende luchtlandingstroepen waren geen partij voor de twee SS-pantserdivisies die toevallig in het gebied gelegerd waren. Na wanhopige gevechten en vele doden bleek de brug in Arnhem een brug te ver. De Britse en Poolse parachutisten die in de buurt van Arnhem werden gedropt moesten vele moeilijkheden het hoofd bieden. Er werd verwacht dat ze hun positie in Arnhem maximaal vier dagen zouden moeten verdedigen. Uiteindelijk was na negen dagen van zware gevechten het mislukken van Market Garden onafwendbaar en trokken de geallieerden zich terug naar de overkant van de Rijn.

De route op de kaart

Dag 1

Aankomst in Antwerpen, overnachting in hotel in de omgeving van Antwerpen. 

Dag 2

De volgende ochtend bezoekt u Leopoldsburg, waar generaal Horrocks zijn troepen toesprak voor ze optrokken naar Nederland. Ook kunt u kijken waar 'Joe's Bridge' in Barrier veroverd werd. Rijd dan op uw gemak langs 'Hell's Highway', de opmarsroute van de grondtroepen die de luchtlandingstroepen in Arnhem moesten aflossen. Bezoek onderweg de verschillende plekken waar kanalen zijn overgestoken en de brug in Grave. Pauzeer in de prachtige stad Nijmegen en bezoek ook hier de brug, voor u verder gaat naar het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en daarna naar uw hotel voor vannacht in Arnhem. 

Foto's van dag 2

Dag 3

Vertrek uit Arnhem naar de omgeving van Oosterbeek, Airborne Museum 'Hartenstein', restaurant Schoonoord, en de oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek en volg de route die John Frost nam naar de beroemde 'brug te ver'. Stop onderweg bij Hotel Tafelberg en bij het huis waar Kate ter Horst, de 'Engel van Arnhem', woonde. Bezoek ook de plek waar het heldhaftig optreden van lance sergeant Baskeyfield, kapitein Queripel, kapitein Cain, luitenant Grayburn en flight lieutenant Lord hen alle vier een Victoria Cross opleverde.

Dag 4

Betuig respect aan de gevallen soldaten op de militaire begraafplaats in Oosterbeek. Steek dan de grens over naar Duitsland om een bezoek te brengen aan het Reichswald Forest War Cemetery, nabij Kleef.

Dag 5

Einde reis.