War Memorial Renesse

Oorlogsmonument Renesse

Oude Moolweg, Renesse, Nederland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Gevechten Bevrijding Herinnering Bezetting Verzet
Liberation Route Europe

Oorlogsmonument Renesse

Een wit natuurstenen beeld van een vrouwenfiguur in klederdracht die een gefusilleerde verzetsman vasthoudt. Het beeld staat op een vierkant voetstuk. Op het gras voor het monument liggen twee gedenkplaten.

Het oorlogsmonument in Renesse herdenkt de tien verzetsmensen die op 10 december 1944 door de Duitsers zijn gefusilleerd bij de ingang van Slot Moermond en de andere burgers en militairen van Schouwen-Duiveland die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en tijdens de vijandelijkheden in Nederlands-Indië (1945-1962).

Het beeld van de vrouwenfiguur die een mannelijk slachtoffer vasthoudt, verwijst naar de executie van tien lokale verzetsmensen op 10 december 1944. Tijdens een poging om naar het eiland Noord-Beveland te ontsnappen, worden de tien lokale verzetsmensen door de Duitsers gearresteerd. Omdat de Duitse bezetter geërgerd is over het verdwijnen van het lokale bevolkingsregister, worden de lokale verzetsmensen door een krijgsraad te velde veroordeeld tot de doodstraf door ophanging. De executie vindt plaats bij de ingang van Slot Moermond.

Een van de zwarte plaquettes in het gras voor het monument herdenkt ook de andere burgers en militairen van Schouwen-Duiveland die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De andere zwarte plaquette herdenkt de zestien militairen die omkwamen tijdens de vijandelijkheden in Nederlands-Indië (1945-1950).

Mediagallerij

Oude Moolweg, Renesse, Nederland