War Memorial Causeway

Oorlogsmonument Sloedam

Postweg, Arnemuiden, Nederland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Bevrijding
Liberation Route Europe

Oorlogsmonument Sloedam

Een groep granieten en bakstenen monumenten ter herinnering aan de Franse soldaten die in mei 1940 sneuvelden tijdens de strijd om Zeeland en de Schotse en Canadese soldaten die omkwamen tijdens Operatie Mallard in november 1944.

Op 31 oktober 1944 zag de 2e Canadese Infanteriedivisie, komend vanuit de richting Goes, zich geconfronteerd met een smalle strook land, de enige toegang tot het eiland Walcheren. Drie dagen lang leverden eerst de Canadezen en vervolgens de Schotten een hevige strijd om de Sloedam (codenaam Operatie Mallard). De patstelling werd uiteindelijk doorbroken toen Schotse militairen ’s nachts de slikplaten rond het Sloe overstaken. Uiteindelijk trokken ze Middelburg binnen in de vroege ochtend van 6 november. De Schotse en de Canadese monumenten herinneren aan de Schotse en Canadese soldaten die sneuvelden tijdens de strijd om de Sloedam (Operatie Mallard) in november 1944.

Het Franse monument herinnert aan de Franse soldaten die in mei 1940 zijn omgekomen tijdens de strijd om Zeeland op de Sloedam.

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Sloedam de enige verbinding tussen de eilanden Walcheren en Zuid-Beveland. Na de capitulatie van Nederland op 14 mei 1940 duurde de strijd in Zeeland nog enkele dagen voort door de aanwezigheid van de Franse militairen. Op 11 mei 1940 landden Franse infanteristen in Vlissingen en zowel in West- als Oost-Zeeuws-Vlaanderen verscheen een Franse infanteriedivisie onder leiding van de generaal-majoors Deslaurens en Beaufrère. Het doel van de Fransen was om de Scheldemonding vrij te maken en een aansluiting met het geallieerde front in België tot stand te brengen.

Op 17 mei 1940 trokken de Fransen zich al vechtend van de Sloedam terug naar de Westerschelde in Vlissingen om naar België te trekken en daar de strijd voort te zetten.

Op 6 mei 2010 werd op de Sloedam een nieuw, uit twee plaquettes bestaand Canadees monument van de Historic Sites and Monuments Board of Canada onthuld door de Canadese minister van Veteranenzaken Jean-Pierre Blackburn. Het nieuwe monument staat op het uitkijkpunt over het Sloegebied.

Mediagallerij

Postweg, Arnemuiden, Nederland