War Memorial Anna Jacobapolder

Oorlogsmonument Anna Jacobapolder

Langeweg, Sint Philipsland, Nederland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Bevrijding Herinnering
Liberation Route Europe

Oorlogsmonument Anna Jacobapolder

Het oorlogsmonument in Anna Jacobapolder (gemeente Tholen) is een natuurstenen grafsteen, geplaatst op een bakstenen verhoging. Hierin zijn twee gedenkstenen ingemetseld. Het deel bovenop het monument is ter nagedachtenis aan Piet Avontuur. Hij sneuvelde tijdens een Duitse aanval in de nacht van 22 op 23 januari 1945. Jarenlang stond het monument op begraafplaats Zuylen in Breda. In 2007 werd Piet Avontuur herbegraven op het Nederlandse Ereveld in Loenen. Dit gebeurde bijna gelijktijdig met een bijeenkomst van oud-leden van de Stoottroepen waarvan Piet Avontuur deel uitmaakte, in Anna Jacobapolder.

De oud-leden van de Stoottroepen gaven tegenover oud-kolonel Joop Lodders aan, dat ze het jammer vonden dat er in Anna Jacobapolder niets was dat aan de gevechtshandelingen herinnerde. De oud-kolonel kwam in samenwerking met historicus Jan Kempeneers uit Sint - Philipsland en Jos van Alphen uit Brabant in actie. Zij kregen medewerking van de gemeente Tholen.

Bredanaar Avontuur maakte deel uit van het verzet en de Stoottroepen. Samen met collega - Stoottroeper van Rymenam maakte hij het dynamiet onder bruggen onschadelijk. Overigens deed hij dit razendsnel met zijn vlugge handen. Door zijn acties groeide hij uit tot een begrip in de Stoottroepen.

Nieuw op het monument is een marmeren gedenkplaat voor de andere zes slachtoffers van de nachtelijke aanval: drie Poolse, twee Britse soldaten en een burger, Karel Snijders.

Op deze gedenkplaat de namen van deze slachtoffers:
Met hen vielen
tijdens de Duitse aanval
in de nacht van 22 op 23 januari 1945:

Prins Marie Andrzej Poniatowski
Bronislaw Powalka
Boleslaw Podedworny
Percy Thomas Baugh
Eric Francis Bell
Karel Snijders

Jan van Oerle, die met Avontuur ook deel uitmaakte van de Stoottroepen is er ongelooflijk blij mee dat het Monument een plek heeft gekregen.
"Er zijn jongens gevallen tijdens die acties en die mogen niet vergeten worden".

In Breda is er een straat vernoemd naar Piet Avontuur.

Mediagallerij

Langeweg, Sint Philipsland, Nederland