The National Liberation Museum 1944-1945 - SPOT025

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Wylerbaan 4, Groesbeek, Nederland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Verwoesting Gevechten
Liberation Route Europe

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt in het gebied waar op 17 september 1944 de parachutisten van de 82nd U.S. Airborne Division landden, als onderdeel van operatie Market Garden. Het museum heeft een grote collectie aan materiaal betreffende operatie Market Garden, de strijd om het Reichswald, en de Tweede Wereldoorlog in het algemeen.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum ligt op een historische locatie. In het gebied waar het museum zich bevindt, landden tijdens operatie Market Garden de parachutisten van de 82nd U.S. Airborne Division. Van hieruit startten de Amerikaanse troepen hun opmars naar de bruggen van Grave en Nijmegen. Het innemen van deze bruggen zou namelijk de toegang verschaffen tot de gebieden tussen de Maas, de Waal en de Rijn en van grote betekenis zijn op het verdere verloop van de oorlog.

Het gebied was ook de springplak van waaruit operatie Veritable zou beginnen (februari 1945). Deze operatie was gericht op het verjagen van de Duitsers uit het Reichswald. In die tijd was de weg die nu naar het museum leidt de scheidingslijn tussen de fronten van de geallieerden en de Duitsers.

Operatie Veritable begon met het zwaarste artillerie bombardement op het westfront van de Tweede Wereldoorlog. Meer dan een half miljoen granaten werden op het Duitse front afgevuurd. De Duitse troepen die de eerste drie verdedigingslinies moesten houden, werden volledig overdonderd en hun weerstand brak binnen twee dagen.

Maar al snel na het eerste succes strandde de operatie. Het duurde twee weken voordat de geallieerden het Reichswald onder controle kregen en de Duitsers werden verjaagd. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 heeft een grote collectie aan materiaal betreffende operatie Market Garden, de strijd om het Reichswald en de Tweede Wereldoorlog in het algemeen.

Toeristische informatie

Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: www.bevrijdingsmuseum.nl

Mediagallerij

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën