Nederland / Museum

Nationaal Monument Kamp Vught


Markeren

Deel

Route


Kamp Vught, het toenmalige Konzentrationslager Herzogenbusch, was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland en het door nazi-Duitsland geannexeerde gebied. In het kamp werden tussen januari 1943 en september 1944 bijna 32.000 mensen opgesloten. Voor veel gevangenen was Vught een tussenstation naar andere kampen. Voor de ongeveer 12.000 Joodse gevangenen was Vught een voorportaal naar de vernietigingskampen in bezet Polen.

In de vaste expositie 'Kamp Vught: zeven seizoenen en 32.000 verhalen' doorloop je aan de hand van persoonlijke verhalen en voorwerpen de geschiedenis van Kamp Vught. Verhalen over mensen met wel 36 verschillende nationaliteiten. Bijzonder is de aandacht voor de rollen die mensen al dan niet gedwongen innamen: die van slachtoffer, dader, omstander en helper.

Buiten zie je reconstructies en een stenen maquette met alle toenmalige gebouwen. De nagebouwde barak laat zien hoe de gevangenen in Kamp Vught moesten verblijven. De reconstructie beslaat de helft van de oorspronkelijke grootte: een slaapgedeelte met 240 stapelbedden, een verblijfsruimte, een toilet- en wasruimte. Om de honderd meter stond een wachttoren. Hierin stonden bewakers met mitrailleurs en schijnwerpers

Aan de rand van het terrein is het kindergedenkteken. Op het monument staan de namen van kinderen die in juni 1943 zijn vermoord in vernietigingskamp Sobibor in bezet Polen. Uit onderzoek weten we dat het om minstens 1.296 kinderen gaat. Zij werden met een of beide ouders na aankomst vergast: in totaal 3.014 mensen.

Digitale kaartenbak

Door het ingeven van je eigen data (leeftijd, geslacht en provincie) 'ontmoet' je een gevangene met een vergelijkbare achtergrond. Op de muur worden doorlopend data, aantallen en typen gevangenen geprojecteerd. Zo maakt het getal van 32.000 gevangenen plaats voor 32.000 verhalen: mensen zoals jij en ik. Dit onderdeel wordt verder aangevuld met data, biografieën en foto's van gevangenen.

Reflectie

Tot slot kom je in het hier en nu, in een ruimte met meerdere korte films. Als eerste enkele 'derde generatie'-portretten: hoe leeft de oorlog door in de families? Drie halfronde cirkels nodigen je hierna uit om de andere films rustig te bekijken, met iconische foto's van moedige mensen én portretten van alledaagse mensen die voor verschillende keuzes werden gesteld. De laatste film toont drie fictieve scènes, waarin de personages slachtoffer, dader of omstander zijn - of toch niet? 

Lunettenlaan 600, 5263 NT Vught