German War Cemetery

Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn

Timmermannsweg 75, Ysselsteyn, Nederland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Verwoesting Gevechten Herinnering Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn

De militaire begraafplaats (Kriegsgräberstätte) bevindt zich in Ysselsteyn, in de Provincie Limburg dicht bij de Duitse grens. De begraafplaats is de enige Duitse soldatenbegraafplaats in heel Nederland. Hier liggen 85 gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog en bijna 32.000 gesneuvelden uit het Tweede Wereldoorlog op in totaal 17 hectare.

Voor iedere gesneuvelde militair werd een kruis geplaatst. De gegevens (naam, grafligging, geboorte- en sterfdatum, rang - indien bekend) zijn met witte kleur op de natuursteen aangebracht. De jeugd van het JOC helpt bij het onderhoud van de graven d.m.v. het natekenen van de gegevens met witte stiften of de kruizen behandelen met algenmiddel. Er zijn ongeveer 5000 onbekende militairen begraven. Deze zijn begraven met kruizen waar "Ein Deutscher Soldat" op staat.

Aufrecht Gehen
Aufrecht gehen is een theatrale audiotour op de enige Duitse militaire begraafplaats van Nederland, langs 32.000 betonnen kruisen over 17 hectare grond. Na succesvolle luistervoorstellingen presenteert Aufrecht gehen nu een gratis app.

Aufrecht gehen is er voor je oren, waarin iedereen een stem krijgt. Welke grens bepaalt of je held, dader of slachtoffer bent? Aufrecht gehen vertelt de waargebeurde verhalen waar je nog nooit oren naar had en zoekt alle denkbare grenzen op in het nadenken en spreken over vrijheid en vrede. Juist hier. Juist nú, tijdens het Jaar van Verzet. Want verzet houdt niet op bij een landsgrens, ook niet als het oorlog is. Voel jij je veilig genoeg om over de grens van je land, je huis, je huid te reiken?
Klik hier om de app te downloaden of geluidsfragmenten te beluisteren. 

Mediagallerij

Timmermannsweg 75, Ysselsteyn, Nederland http://www.joc-ysselsteyn.com/