Margraten, the Netherlands American Cemetery and Memorial - SPOT052

Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Amerikaanse Begraafplaats 1, Margraten, Nederland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Amerikaanse Begraafplaats Margraten

De Amerikaanse Begraafplaats bij het Zuid-Limburgse Margraten is de enige Amerikaanse militaire begraafplaats in Nederland. Deze locatie werd op 13 september 1944 bevrijd door de 30e Amerikaanse Infanteriedivisie. Hier rusten 8.301 militairen.

De hoge toren van de begraafplaats is zichtbaar, lang voor de plek zelf wordt bereikt. Vanaf de ingang worden de bezoekers geleid naar het Ereplein. Voor de toren en het gedenkteken in brons, een rouwende moeder, ligt een vijver, waarin het gedenkteken zich spiegelt. Het bezoekerscentrum ligt aan de rechterkant. Links bevindt zich een soort museumkapel met drie grote landkaarten, uitgebeiteld in traventijn, met beschrijvingen van de verrichtingen van het 1e Amerikaanse Leger in de regio gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Op de muren aan weerszijden van het Ereplein, de Walls of the Missing, staan de namen van 1722 vermiste Amerikaanse militairen. Namen van vermisten die later zijn teruggevonden en geïdentificeerd zijn voorzien van een rozet. Achter de toren bevindt zich de eigenlijke begraafplaats. Die is verdeeld in zestien vakken (A t/m P), onderling gescheiden door de promenade en graspaden. De gevallenen die er begraven werden, zijn in de dood gelijk. Officieren en soldaten liggen door elkaar en de witte kruisen op de graven zijn identiek. Alleen de zes ontvangers van een Medal of Honor hebben een afwijkend kruis en de joodse militairen hebben een gedenkteken met davidsster. De promenade, geflankeerd door bomen, leidt naar een vlaggenmast aan de achterzijde van de begraafplaats.

 

 

Toeristische informatie

Als de begraafplaats geopend is is er een medewerker aanwezig in het bezoekersgebouw om vragen te beantwoorden en mensen naar graven van familieleden te begeleiden. 

Adoptie programma op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten

De Amerikaanse begraafplaats in Margraten is bijzonder vanwege het feit dat alle 10.023 Amerikaanse militairen die op de Amerikaanse begraafplaats worden herdacht zijn geadopteerd door burgers uit de omgeving. Het idee om graven van Amerikaanse bevrijders te adopteren ontstond in februari 1945. Er werd een “Burger Comité Margraten” opgericht met als doel de Amerikaanse leiding op de begraafplaats te ondersteunen en iets voor de gesneuvelde militairen te doen. En met succes want tijdens de eerste Memorial Day in mei 1945 waren alle 18.000 graven voorzien van bloemen. Elke adoptant bezoekt op gezette tijden het graf of de naam van de door hem geadopteerde Amerikaanse militair en legt een bosje bloemen. In veel gevallen onderhouden adoptanten contact met Amerikaanse familie en nabestaanden.  Dit leidt vaak in vriendschappelijke banden die tot op de dag van vandaag nog steeds bestaan.  www.adoptiegraven-margraten.nl

Openingstijden De begraafplaats is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 behalve op 25 december en 1 januari.

Mediagallerij

Amerikaanse Begraafplaats Margraten

De hoge toren van de begraafplaats is zichtbaar, lang voor de plek zelf wordt bereikt. Vanaf de ingang worden de bezoekers geleid naar het Ereplein....

Amerikaanse Begraafplaats 1, Margraten, Nederland 0031434581208 http://www.abmc.gov/cemeteries/cemeteries/ne.php

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën

We zijn bezig met het testen van wat nieuwe functies, dus de website kan wat traag zijn, excuses voor het ongemak.