Lindenhoutmuseum – Weesinrichting Neerbosch

Van ‘t Lindenhoutmuseum – Weesinrichting Neerbosch

Scherpenkampweg 58, Nijmegen, Nederland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Van ‘t Lindenhoutmuseum – Weesinrichting Neerbosch

September 1944 tot april 1945 bivakkeren ruim 500 Engelse bevrijders in Weesinrichting Neerbosch aan de rand van Nijmegen. Deze Guards Armoured Division en Polar Bears leven samen met 500 kinderen. In februari 1945 heeft Montgomery hier een belangrijke meeting voor Operation Veritable. De kelder van het museum herbergt een veldhospitaal.

In september 1944 wonen in Weesinrichting Neerbosch aan de westelijke rand van Nijmegen, dichtbij de militair belangrijke bruggen over het Maas-Waalkanaal, ruim 500 kinderen, van peuter tot puber, jongens en meisjes. Ook wonen er gezinnen van het personeel en tientallen evacuees uit de stad en omgeving.

Op 22 september 1944 verschijnen honderden bevrijders op het terrein en vestigen er hun hoofdkwartier. Dat maakt een verpletterende indruk, want deze Britse militairen komen met hun trucks, tenten, gaarkeukens, kanonnen en wapens en ook met hun muziek, sigaretten en chocolade. Eerst de Guards Armoured Division en later de Polar Bears - 49th Division West Riding onder leiding van de Schotse generaal Gordon MacMillan. Zij blijven er een half jaar.

In alle hoeken en gaten slapen soldaten: schuren, werkplaatsen, in kelders, gangen en op zolders. De kelder van de Weezenkapel  - waarin nu het Van 't Lindenhoutmuseum is – herbergt een veldhospitaal en ook de voedselvoorraad voor de inrichting en er zijn 20 soldaten ingekwartierd.

Vanuit Neerbosch moeten de Polar Bears Nijmegen, het Nijmeegse bruggenhoofd en de geallieerde stellingen in de Betuwe verdedigen. Voor hen is het prettig om als onderbreking van de strijd in een oase van rust met kinderen te verbroederen. Zo verzorgen zij december 1944 een groot Engels kerstfeest voor de kinderen, die gretig hun eerste woordjes Engels leren.

Op 17 februari 1945 landt Britse veldmaarschalk Montgomery op de airstrip die is aangelegd. Hij overlegt met de Canadese generaal Crerar en andere officieren over de net gestarte beslissende opmars over de Rijn in Duitsland tegen het Hitlerregime, Operation Veritable.

De Polar Bears vertrekken op 10 april 1945 uit Neerbosch. Brieven, foto’s, dagboeken en plakboeken, tekeningen en gedichten getuigen over de spannende en avontuurlijke bevrijdingstijd in het kinderdorp Neerbosch. In het Van ‘t Lindenhoutmuseum is een klein expositie gewijd aan het verblijf van de bevrijders. Ook de plaquette van het bezoek van Montgomery is te zien.

Een museumuitgave vertelt het hele verhaal:

Jan Brauer, Henk Termeer – Kinderen, oorlog en bevrijders. Weesinrichting Neerbosch 1940-1945 – Nijmegen 2014

 

www.vantlindenhoutmuseum.nl

Toeristische informatie

Het museum over de geschiedenis van de weesinrichting  Neerbosch toont een kleine expositie over de oorlog op het terein en ook het verblijf van de Engelse bevrijders in Neerbosch. De Polar Bears 49th Division West Riding hadden er hun hoofdkwartier van september 1944 tot april 1945. Er zijn foto’s, documenten en objecten te zien en een plaquette van het bezoek van veldmaarschalk Montgomery op 17 februari 1945 aan de weesinrichting.

 Zie verder www.vantlindenhoutmuseum.nl

Openingstijden Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: http://www.vantlindenhoutmuseum.nl/bezoek

Mediagallerij

Video