Crossing of the Leopold Canal - SPOT220

De oversteek van het Leopoldkanaal

Boomstraatje, Maldegem, Nederland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Gevechten Bevrijding
Liberation Route Europe

De oversteek van het Leopoldkanaal

De eerste stap in de aanval op de Breskens pocket in 1944 was de oversteek van het Leopoldkanaal, ten zuiden van Eede. De aanval begon op 6 oktober met steun van enkele tientallen Wasp-pantserwagens met vlammenwerpers.

De Wasp-pantserwagens met vlammenwerpers verrasten de Duitse posities aan de andere kant van het kanaal en dekten zo de Canadese troepen bij het oversteken van het kanaal. Het kanaal was een breed en lastig obstakel vanwege zijn steile oevers. Maar de Canadezen slaagden erin om over te steken en twee bruggenhoofden te creëren.

Deze werden door de Duitsers zwaar onder vuur genomen en voor drie dagen was de situatie penibel. Man-tot-mangevechten werden afgewisseld met heftige mortier- en artilleriebeschietingen. Het maakte de situatie rond het kanaal tot een absolute hel. Vroeg in de morgen van 9 oktober slaagden de Canadezen erin om de twee bruggenhoofden te verbinden, maar de verdere opmars verliep traag. Ze werden uiteindelijk geholpen door een amfibische landing van de 9e Canadese Brigade bij het dorpje Hoofdplaat in het noorden van de Breskens pocket. Deze aanval verraste de Duitsers en dwong hen de verdediging te splitsen over verschillende locaties.

De Canadese soldaten slaagden er tenslotte in een aantal bruggen over het Leopoldkanaal te slaan zodat ze sneller troepen en zelfs tanks konden aanvoeren. Dit was een grote hulp voor de soldaten in het open veld en droeg in grote mate bij aan de uiteindelijke Duitse nederlaag.

De aanval over het Leopoldkanaal was een succes maar kwam tegen een hoge prijs. Na de eerste zeven dagen van vechten waren de Canadezen slechts 1.000 meter gevorderd tegen een tol van zo’n 500 gewonden en 111 doden.

Toeristische informatie

Op deze locatie bevindt zich een Bailey-brug die hier door het Canadese leger in 1944 is geplaatst. Het is een van de laatste Bailey-bruggen die nog in gebruik is.

Mediagallerij

Boomstraatje, Maldegem, Nederland

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën