Canadian War Cemetery - Bergen op Zoom

Canadese Militaire Begraafplaats - Bergen op Zoom

Ruytershoveweg 1, Bergen op Zoom, Nederland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Canadese Militaire Begraafplaats - Bergen op Zoom

De 'Canadian War Cemetery' in Bergen op Zoom herbergt de graven van 1116 militairen, waaronder 968 Canadezen.

De 'Canadian War Cemetery' in Bergen op Zoom (Bergen op Zoom) herbergt de graven van 1116 militairen, waaronder 968 Canadezen. De ingang van de begraafplaats wordt gevormd door een twee bakstenen pilaren met daartussen de ingang en een lage muur in het midden. Achter dit muurtje bevindt zich een laag metalen hekwerk met poortje dat toegang geeft tot een uitgestrekt grasveld. Aan de achterzijde van de muur is een metalen plaquette aangebracht met daarop het verloop van de gevechten en informatie over de gesneuvelden. Verderop staan twee open paviljoengebouwtjes met daartussen een altaar met een tekst. Hierachter strekken zich links en rechts tientallen rijen van witte grafzerken uit. De zerken zijn gemaakt van witte Portland natuursteen, op elk graf één met daarop de aanduiding van het regiment, de naam, de rang en de overlijdensdatum van de gesneuvelde.

Helemaal achterin op de begraafplaats staat een zogenaamd "Cross of Sacrifice", een hoog en smal kruis op een basement waarop een bronzen zwaard is bevestigd. Een tiental meters rechts van dit kruis staat een eenvoudig hardstenen grafmonument, bekroond met een kruis met in het centrum een zogenaamde maple leaf. Veel esdoorns, de Canadese nationale boom, en ander groen omgeven de begraafplaats en maken deze plek tot een memorabele herdenkingsplaats. (bron website www.4en5mei.nl)

De militairen zijn over het algemeen gesneuveld in de gevechten die in het najaar van 1944 in de omgeving van Bergen op Zoom woedden om de noordelijke oever van de Schelde te bevrijden. Bij de pogingen om deze zeetoegang naar Antwerpen te openen vielen veel doden. Al op 4 september 1944 was de haven van Antwerpen door Geallieerde troepen bevrijd, maar daarmee waren de absoluut noodzakelijke aanvoerlijnen nog niet veilig gesteld want de oevers van de Schelde waren stevig in handen van de Duitsers. Die Duitsers waren zo'n 90.000 man sterk en onder leiding van generaal von Zangen bereiden zij zich voor op wat er ging komen.

Prijzen Gratis

Mediagallerij

Ruytershoveweg 1, Bergen op Zoom, Nederland