159. Village in the front line

159. Dorp in de frontlinie

03-11-1944

Den Hout, Den Hout, Nederland
Liberation Route Europe

159. Dorp in de frontlinie

Een 12-jarige jongen ziet in oktober 1944 de verwoestingen die in zijn dorp zijn aangericht na de Slag om het Markkanaal. Zijn bevrijders zijn tot zijn verbazing afkomstig uit Polen. Tal van burgerslachtoffers zijn te betreuren.

Den Hout was met Terheijden en Wagenberg een van de dorpen die recht in de frontlinie kwam te liggen tijdens de slag om het Markkanaal. Het dorp werd bestookt door een regen van granaten, afgevuurd door de Poolse artillerie. Ook waren er luchtaanvallen van Engelse jagers. De verwoestingen in Den Hout waren enorm en er vielen veel burgerslachtoffers.

Na de doorbraak door de linie bij het Markkanaal rukten de Poolse tanks op in de richting van Den Hout. Er was nog wat Duitse weerstand, maar die werd snel gebroken. Tegen de avond van 3 november 1944 was Den Hout bevrijd.

Fietsroutes Liberation Route

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes van circa veertig kilometer, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Onderweg brengt een app op locatie de verhalen tot leven. De routes zijn te bestellen via webshop.visitbrabant.com

Kaartenwaaier _panorama

Dit is een luisterplek: 159. Dorp in de frontlinie
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Den Hout, Den Hout, Nederland