158. Twice conquered

158. Twee keer veroverd

28-10-1944

Kapelerf, Dorst, Nederland
Liberation Route Europe

158. Twee keer veroverd

De gevechten in en om het dorp Dorst in oktober 1944 zijn zo fel, dat de Polen van de 1e Poolse Pantserdivisie genoodzaakt zijn het twee keer te bevrijden. Er daalt een regen van artilleriegranaten op Dorst neer en in de straten spelen zich vuurgevechten af. Verschillende ooggetuigen vertellen.

Op 28 oktober 1944 veroverde de gevechtsgroep Dragon van de 1e Poolse Pantserdivisie het dorpje Dorst. Na eerdere artilleriebeschietingen verrasten de Polen om acht uur 's avonds de Duitse soldaten in Dorst die nog bezig waren met eten koken.

Maar daarmee was het niet gedaan. De volgende morgen zetten Duitse troepen, ondersteund door geschut, de tegenaanval in en braken er op vier verschillende plaatsen in het dorp gevechten uit. Op het Poolse hoofdkwartier werd alarm geslagen. Men zag daar de geplande bevrijding van Breda in gevaar komen. Onmiddellijk werden Sherman-tanks naar Dorst gedirigeerd.

Na een felle strijd waarbij aan beide kanten verliezen werden geleden, schakelden de Poolse tanks het Duitse geschut uit en werd Dorst voor de tweede keer veroverd.

Fietsroutes Liberation Route

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes van circa veertig kilometer, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Onderweg brengt een app op locatie de verhalen tot leven. De routes zijn te bestellen via webshop.visitbrabant.com

Kaartenwaaier _panorama

Dit is een luisterplek: 158. Twee keer veroverd
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Kapelerf, Dorst, Nederland