4. The Vanished Grave

4. Het verdwenen graf

08-10-1944

Groesbeekseweg, Mook, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

4. Het verdwenen graf

Oorlog is wreed en kost ontelbare mensenlevens. Voor nabestaanden is het belangrijk te weten hoe hun dierbaren zijn omgekomen en waar ze begraven liggen. Maar oorlog is ook chaos. En in die chaos kunnen zelfs doden verdwijnen. De familie van soldaat Eric Holmes kreeg zijn overlijdingsbericht. Alleen waar was hij nou begraven?

Op 17 september 1944 namen de Amerikanen Mook in, drie dagen later vielen de Duitsers het dorp aan en slaagden erin Mook 's middags weer in te nemen. Diezelfde avond kon Mook met ondersteuning van het Britse XXX Corps op de Duitsers worden heroverd.

Bij de katholieke kerk in Mook ligt het graf van Eric Holmes van het 1ste bataljon van het Suffolk Regiment. De locatie van het gravn van Holmes raakte echter in vergetelheid. Meer dan veertig jaar lang zocht de familie, met behulp van iemand uit Beek, naar het graf. Aan de zuidzijde van de kerk werd het graf gevonden.

Toeristische informatie

Groesbeekseweg, Mook. Aan de ingang van het Brits ereveld (militaire begraafplaats). GPS code: 51˚45’13.58”N 5˚53’09.35”O

Fietsroute

Deze luisterplek is onderdeel van een fietsroute langs plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. 

Klik hier voor de fietsroute Bevrijdingsroute 1944-1945 (36 km) https://www.liefdevoorlimburg.nl/fietsen/bevrijdingsroute-19441945

Klik hier voor een korte video over de Bevrijdingsroute 1944-1945 http://youtu.be/EGXxkuKnsY

Dit is een luisterplek: 4. Het verdwenen graf
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Groesbeekseweg, Mook, Nederland