132. The secret map

132. De geheime kaart

05-11-1944

Raadhuisstraat 2A, Hooge zwaluwe , Nederland
Liberation Route Europe

132. De geheime kaart

Als op 5 november 1944 de 1e Poolse Pantserdivisie nadert, moet een schoolmeester uit Hooge Zwaluwe de Polen een geheime kaart overhandigen. Daarop heeft de ondergrondse nauwkeurig de Duitse stellingen rond Moerdijk aangegeven.

Nederlandse ondergrondse organisaties verzamelden in het geheim inlichtingen over de Duitse verdedigingswerken. De Zwaluwenaren Huib Toebak en Eduard Janssens hadden een inlichtingenrapport gemaakt over de verdedigingswerken bij Moerdijk. De bedoeling was om dit rapport met kaart te overhandigen aan de eerste de beste geallieerde officier die zij in Zwaluwe zouden tegenkomen. Tot die tijd lag het rapport verborgen achter een losse steen op de zolder van de school.

Op 5 november 1944 waren de Poolse bevrijders van de 1e Poolse Pantserdivisie genaderd tot café Goverde. Terwijl veel dorpsgenoten in schuilkelders het oorlogsgeweld afwachtten, ging Janssens op pad en wist het rapport aan een Poolse officier te overhandigen. De Polen dachten dat er geen Duitse troepen meer in Hooge Zwaluwe zaten, maar Janssens ontdekte hun posities en waarschuwde de Polen. Daarna woedde er een halve dag lang een felle strijd in de straten van Hooge Zwaluwe, voordat het dorp werd bevrijd.

Ga voor een route over de 1e Poolse Pantserdivisie in Hooge Zwaluwe naar de website van Heemkundekring Willem Snickerieme.

Fietsroutes Liberation Route

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes van circa veertig kilometer, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Onderweg brengt een app op locatie de verhalen tot leven. De routes zijn te bestellen via webshop.visitbrabant.com

Kaartenwaaier _panorama

Dit is een luisterplek: 132. De geheime kaart
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Video

Raadhuisstraat 2A, Hooge zwaluwe , Nederland