128. The observation posts over the battlefield at Eerde

128. De uitkijkposten over het slagveld bij Eerde

17-09-1944

Zandvliet 11, Eerde, Nederland
Liberation Route Europe

128. De uitkijkposten over het slagveld bij Eerde

Eerde is het eerste dorp dat door Amerikaanse parachutisten op 17 september 1944 wordt bevrijd. Maar het dorp krijgt het nog zwaar te verduren. Tijdens hevige gevechten op 24 september worden de Eerdse molen en de toren van de St. Antoniuskerk verwoest. Het zijn gewilde observatieposten en daarom ook gewilde doelwitten voor de vijand.

Een van de eerste dorpen die tijdens Operatie Market Garden werd bevrijd was het dorpje Eerde bij Veghel. Deze grootscheepse luchtlandingsoperatie begon op 17 september 1944. Duizenden Amerikaanse, Engelse en Poolse paratroopers landden op verschillende dropzones nabij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Hun opdracht was om zo snel mogelijk wegen en bruggen te veroveren en bezet te houden, zodat het XXXe Britse Legerkorps via die weg naar Arnhem kon doorstoten.

Hier bij Eerde landden parachutisten van het Amerikaanse 501e Parachutisten Infanterie Regiment. Zij veroverden onder andere de molen bij Eerde en gebruikten die als observatiepost. Maar Market Garden verliep niet zoals gepland. Op 24 september lanceerden Duitse troepen vanuit de Eerdse Bergen een tegenaanval op de smalle strook land die was veroverd, de corridor. Deze aanval bleek fataal voor het welslagen van Market Garden. Daarbij werd de molen door Duitse artillerie vernietigd.

De Amerikanen verplaatsten hun observatiepost naar de kerk. Ook deze werd tijdens de gevechten door de Duitse troepen vernietigd. Wel slaagde een Amerikaanse paratrooper erin de Amerikaanse vlag op de restanten van de toren te plaatsen. Eerde bleef in de handen van de Amerikanen.

Dit is een luisterplek: 128. De uitkijkposten over het slagveld bij Eerde
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Zandvliet 11, Eerde, Nederland