Nederland / Audiospot

De uitkijkposten over het slagveld bij Eerde


Markeren

Deel

Route


Eerde is het eerste dorp dat door Amerikaanse parachutisten op 17 september 1944 wordt bevrijd. Maar het dorp krijgt het nog zwaar te verduren. Tijdens hevige gevechten op 24 september worden de Eerdse molen en de toren van de St. Antoniuskerk verwoest. Het zijn gewilde observatieposten en daarom ook gewilde doelwitten voor de vijand.

Een van de eerste dorpen die tijdens Operatie Market Garden werd bevrijd was het dorpje Eerde bij Veghel. Deze grootscheepse luchtlandingsoperatie begon op 17 september 1944. Duizenden Amerikaanse, Engelse en Poolse paratroopers landden op verschillende dropzones nabij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Hun opdracht was om zo snel mogelijk wegen en bruggen te veroveren en bezet te houden, zodat het XXXe Britse Legerkorps via die weg naar Arnhem kon doorstoten.

Hier bij Eerde landden parachutisten van het Amerikaanse 501e Parachutisten Infanterie Regiment. Zij veroverden onder andere de molen bij Eerde en gebruikten die als observatiepost. Maar Market Garden verliep niet zoals gepland. Op 24 september lanceerden Duitse troepen vanuit de Eerdse Bergen een tegenaanval op de smalle strook land die was veroverd, de corridor. Deze aanval bleek fataal voor het welslagen van Market Garden. Daarbij werd de molen door Duitse artillerie vernietigd.

De Amerikanen verplaatsten hun observatiepost naar de kerk. Ook deze werd tijdens de gevechten door de Duitse troepen vernietigd. Wel slaagde een Amerikaanse paratrooper erin de Amerikaanse vlag op de restanten van de toren te plaatsen. Eerde bleef in de handen van de Amerikanen.

Fietsroutes Liberation Route

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes van circa veertig kilometer, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Onderweg brengt een app op locatie de verhalen tot leven. De routes zijn te bestellen via webshop.visitbrabant.com