136. The hardest battle

136. Het hardste gevecht

27-10-1944

Putsebaan , Huijbergen, Nederland
Liberation Route Europe

136. Het hardste gevecht

De Canadese soldaat Patrick Wright komt in oktober 1944 in de felle gevechten in de omgeving van Huijbergen terecht. Hij is pas negentien. Toch heeft hij al veel veldslagen meegemaakt. Maar de dagenlange strijd hier, maakt een onuitwisbare indruk op hem.

Soldaat Patrick Wright maakte deel uit van het South Saskachewan Regiment van de 2e Canadese Infanterie Divisie. Het was de taak van het 1e Canadese Leger, waar deze divisie deel van uitmaakte, om de oevers van de Schelde in handen te krijgen. Ook de toegangswegen dienden te worden veilig gesteld. Pas dan zou de Antwerpse haven weer in gebruik genomen kunnen worden. Daar lag bij het geallieerde opperbevel vanaf half oktober de prioriteit.

In de omgeving van Huijbergen woedden in deze Slag om de Schelde van 12 tot en met 24 oktober hevige gevechten. Voor de bezetter was het van groot belang dat de opzet van de geallieerden niet zou slagen.

Als 19-jarige heeft soldaat Patrick Wright dan al veel zware gevechten meegemaakt. Maar in zijn herinnering was deze veldslag de zwaarste.

Fietsroutes Liberation Route

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes van circa veertig kilometer, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Onderweg brengt een app op locatie de verhalen tot leven. De routes zijn te bestellen via webshop.visitbrabant.com

Kaartenwaaier _panorama

Dit is een luisterplek: 136. Het hardste gevecht
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Putsebaan , Huijbergen, Nederland