136. The hardest battle

136. Het hardste gevecht

27-10-1944

Putsebaan , Huijbergen, Nederland
Liberation Route Europe

136. Het hardste gevecht

De Canadese soldaat Patrick Wright komt in oktober 1944 in de felle gevechten in de omgeving van Huijbergen terecht. Hij is pas negentien. Toch heeft hij al veel veldslagen meegemaakt. Maar de dagenlange strijd hier, maakt een onuitwisbare indruk op hem.

Soldaat Patrick Wright maakte deel uit van het South Saskachewan Regiment van de 2e Canadese Infanterie Divisie. Het was de taak van het 1e Canadese Leger, waar deze divisie deel van uitmaakte, om de oevers van de Schelde in handen te krijgen. Ook de toegangswegen dienden te worden veilig gesteld. Pas dan zou de Antwerpse haven weer in gebruik genomen kunnen worden. Daar lag bij het geallieerde opperbevel vanaf half oktober de prioriteit.

In de omgeving van Huijbergen woedden in deze Slag om de Schelde van 12 tot en met 24 oktober hevige gevechten. Voor de bezetter was het van groot belang dat de opzet van de geallieerden niet zou slagen.

Als 19-jarige heeft soldaat Patrick Wright dan al veel zware gevechten meegemaakt. Maar in zijn herinnering was deze veldslag de zwaarste.

Dit is een luisterplek: 136. Het hardste gevecht
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Putsebaan , Huijbergen, Nederland