The Flooding of Walcheren - POI219

De inundatie van Walcheren

03-11-1944 - 05-02-1946

Zeedijk, Westkapelle, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Bombardementen Verwoesting
Liberation Route Europe

De inundatie van Walcheren

De gevechten bij de bevrijding van Nederland troffen de burgerbevolking hard. Vooral Walcheren werd zwaar getroffen. Het geallieerde opperbevel maakte zich grote zorgen over de sterke Duitse verdediging van het eiland en besloot daarom het hele gebied onder water te zetten door de zeedijken op te blazen.

Op 2 oktober werden pamfletten over Walcheren uitgestrooid waarin de bevolking werd geadviseerd zo snel mogelijk te vertrekken. Een verklaring werd niet gegeven en al was dat wel gedaan, dan nog mocht de bevolking van de Duitsers niet vertrekken. De volgende dag sloeg de geallieerde luchtmacht een gat in de zeedijk bij Westkapelle. Dit bombardement kostte 152 burgers het leven en verwoestte bijna de gehele stad. Daarop volgende aanvallen doorboorden de dijken bij Veere, Vlissingen en Fort Rammekens. Overal stroomde het water het land in. 80% Van Walcheren lag onder zeeniveau en overstroomde binnen de kortste keren. Duizenden bewoners moesten hun bezittingen achterlaten en vluchtten naar de paar droog gebleven stukken land.

Het onder water zetten van Walcheren is altijd een controversiële beslissing geweest. Het idee was om de Duitse communicatielijnen en troepenbewegingen lam te leggen. In de praktijk viel dit plan erg tegen. De Duitsers hadden inmiddels geen reservetroepen meer, zodat er niets te verplaatsen viel. Het geallieerde opperbevel was echter uitgegaan van het slechtste scenario. Men vreesde dat de Duitsers Walcheren koste wat het kost zouden verdedigen om te voorkomen dat Antwerpen via de Westerschelde als geallieerde haven gebuikt kon gaan worden. De schade aan het eiland Walcheren was gigantisch. Het zou tot begin 1946 duren voor de dijken waren gedicht en de wederopbouw kon beginnen.

Toeristische informatie

Verschillende oorlogsmonumenten zijn in de regio te vinden.

Mediagallerij

Zeedijk, Westkapelle, Nederland

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën