156. The Driesprong Church

156. De Driesprongkerk

28-10-1944

Teteringsedijk 295, Breda, Nederland
Liberation Route Europe

156. De Driesprongkerk

Op 28 oktober 1944 staat hier nog de imposante kerk van Onze Lieve Vrouwe van Goede Raad. Een Duits Sprengkommando plaatst springladingen om te voorkomen dat de oprukkende Polen de toren zullen gebruiken als observatiepost. Ondertussen schuilen er 52 angstige mensen in de kelder onder de kerk.

Duitse Sprengkommando's bliezen dikwijls hoge gebouwen op als hun troepen zich moesten terugtrekken voor de geallieerde opmars. Ook de kerk die ooit op deze plek stond, onderging dit lot. Men wilde voorkomen dat de tegenstander de toren zou gebruiken als uitkijkpost. Vandaar dat ook andere hoge gebouwen als watertorens en molens er vaak aan moesten geloven.

De kerk die op deze plek stond werd echter opgeblazen zonder enige waarschuwing vooraf, terwijl er in de schuilkelder onder de kerk 52 angstige
mensen zaten. Niemand wist of er nog meer explosies zouden volgen en wat er dan zou gebeuren. Een enorme stofwolk sloeg naar binnen en iedereen moest onmiddellijk de kelder uit.

Het Sprengkommando was al spoorloos verdwenen en had zich niets aangetrokken van de angstige Bredase burgers in de kelder.

Fietsroutes Liberation Route

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes van circa veertig kilometer, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Onderweg brengt een app op locatie de verhalen tot leven. De routes zijn te bestellen via webshop.visitbrabant.com

Kaartenwaaier _panorama

Dit is een luisterplek: 156. De Driesprongkerk
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Teteringsedijk 295, Breda, Nederland