Nederland / Audiospot

De koelbloedige tuinman

LiberationResistanceVictory and defeat

Markeren

Deel

Route


Op 19 september lanceren de Duitsers vanuit Nuenen een tegenaanval op de Britten die oprukken naar Arnhem. De Duitsers zoeken naar wegen om Eindhoven en Son te bereiken en moeten daarvoor ergens de rivier de Dommel oversteken. Een van de mogelijkheden is deze brug. Ze sturen een verkenningseenheid met 5 halfrups-voertuigen om te kijken of de brug de Duitse tanks kan dragen. Maar dan komen zij tuinman Willem Hikspoors tegen.

De Duitse 107e Panzerbrigade werd op 19 september 1944 ingezet om vanuit Nuenen een tegenaanval te doen op Eindhoven en Son. Het oprukkende Britse XXXe legerkorps moest tot staan worden gebracht. De Duitse tanks moesten daarvoor ergens de Dommel oversteken. Men stuurde daarom verkenningseenheden uit om de mogelijke oversteekplaatsen te beoordelen.

Bij deze brug kwamen Duitse verkenners Willem Hikspoors tegen. Willem was tuinman op het landgoed Soeterbeek en had meteen door wat de Duitsers van plan waren. Hij wist ze ervan te overtuigen dat de brug het niet zou houden. Bovendien redde hij met zijn optreden de zoon van de jonkheer die door de Duitsers voor een spion werd gehouden. Willem kreeg voor zijn koelbloedige optreden een onderscheiding en de brug werd in 1984 naar hem vernoemd.

Fietsroutes Liberation Route

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes van circa veertig kilometer, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Onderweg brengt een app op locatie de verhalen tot leven. De routes zijn te bestellen via webshop.visitbrabant.com

Willem Hikspoorsbrug, Soeterbeekseweg Nuenen