Nederland / Audiospot

De toren van de kathedraal is opgeblazen!

BombingDestructionFightingHolocaustOccupation

Markeren

Deel

Route


De stad Roermond heeft tijdens WO2 zwaar geleden onder de Duitse bezetting én de pogingen van de geallieerden om haar te bevrijden. Begin 1945 zijn bijna alle burgers geëvacueerd. Op 28 februari blazen de bezetters de toren van de kathedraal op in een vrijwel verlaten binnenstad. Hoewel, vlakbij zit een Joods meisje ondergedoken onder de vloer van een bakkerij…

Frontstad Roermond vormt eind augustus 1944 een belangrijk steunpunt voor de verdediging van de Duitse westgrens. De stad en alle gebieden te oosten van de Maas zijn op 9 september 1944 politiek en bestuurlijk ingelijfd bij het Duitse Rijk. De Reichsmark is ingevoerd als wettig betaalmiddel en een Duitse NSDAP-ambtenaar voert het gezag over de stad.

Midden september 1944 hoort men in Roermond hoe het Wilhelmus via de radio wordt uitgezonden vanuit Maastricht. De bevrijding zal nu nog slechts een kwestie van enkele dagen zijn, is de stellige overtuiging. Maar Operatie Market Garden mislukt voor een belangrijk deel en het geallieerd oppergezag onder leiding van generaal Eisenhower besluit dat de haven van Antwerpen moet worden vrijgemaakt. Immers een goede bevoorrading van de troepen is essentieel voor het slagen van de operaties. Dat betekent minder inzet aan het front in Limburg, waar de opmars ten zuiden van Susteren door heftige tegenstand van de Duitsers is stil komen te staan.

Roermond krijgt te maken met een waar schrikbewind van majoor Ulrich Matthaeas en zijn Fallschirmjägerregiment. Razzia's, plunderingen en terreur van de gedemoraliseerde maar fanatieke parachutisten zijn schering en inslag. De bevolking duikt onder of vlucht en begin 1945 worden bijna alle inwoners geëvacueerd.

Dat gold niet voor de Joodse bevolking; zij werden in de afgelopen jaren gedeporteerd naar vernietigingskampen en slechts enkelen keerden terug. Van de ondergedoken Joden is een aantal verraden en alsnog ontdekt.

De bevrijding van Roermond wordt uiteindelijk ingeluid met zware bombardementen van de Britten waarna de Amerikanen onder leiding van generaal Anderson de stad bevrijden. 

Grote Kerkstraat 29, Roermond