24. The Bridge to freedom

24. Brug naar de Vrijheid

16-04-1945

Zutphensestraatweg (N348), Dieren, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

24. Brug naar de Vrijheid

De sluiskolk tussen Spankeren en Dieren was dé plek waar de inwoners van Dieren en de geallieerden samen de aftocht van de laatste Duitsers vierden. Brencarriers volgehangen met juichende jeugd rolden over de noodbrug die was aangelegd door de bevolking. Daarmee lag de weg vrij naar de Veluwe die in de dagen daarop bevrijd werd.

Op 11 april stak de 1e Canadese Infanterie divisie bij Wilp de IJssel over. De Duitsers slaagden erin de aanval over het Apeldoornse kanaal op 13 april af te slaan. De Canadezen trokken nu in zuidelijke richting op. Vanuit het zuiden rolden eenheden van de Britse 49e Infanterie divisie, die op 12 april bij Westervoort de IJssel overgestoken was, op naar het noorden. In Dieren kwamen Russische eenheden in Duitse dienst op 15 april in opstand en vermoorden verschillende Duitsers. Een lid van de Dierense ondergrondse ging in de nacht van 15 april naar het Canadese hoofdkwartier in Brummen. Hij vertelde dat Dieren eenvoudig ingenomen kon worden, omdat de Duitsers vertrokken waren.

De Engelse en Canadese tanks rukten op tot bij de vernielde kanaalbrug op de Rijksstraatweg, waar burgers bezig waren een noodbrug over de sluiskolk te slaan. De bevolking liep uit om de bevrijders te begroeten. De weg stond vol tanks, auto's vrachtwagens enz.. Al snel gingen de eerste brencarriers de pas voltooide brug over. In Dieren naderden uit de richting Arnhem Engelse tanks. De bevrijding van Dieren was op 16 april een feit.

Toeristische informatie

Zutphensestraatweg (N348), Dieren. Bij het monument bij de sluis in het Apeldoorns Kanaal. GPS code: 52°02’59.92’’N 6°06’48.87’’O

Dit is een luisterplek: 24. Brug naar de Vrijheid
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Zutphensestraatweg (N348), Dieren, Nederland