114. The bridge or your life

114. De brug of je leven!

17-09-1944

Nieuwstraat-Kanaalstraat, Son, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

114. De brug of je leven!

Na een succesvolle dropping op de heide ten noorden van Son op zondagmiddag 17 september, gaan Amerikaanse parachutisten onmiddellijk op weg naar de brug over het Wilhelminakanaal. De Amerikanen moeten die veroveren en dan doorstoten naar Eindhoven. Duitse kanonnen vuren onophoudelijk op hen, maar toch weten ze in de buurt van de brug te komen. Dan blazen de Duitsers de brug op. Een paratrooper vertelt.

Op zondagmiddag 17 september 1944 landden er meer dan 4500 Amerikaanse parachutisten van het 502e en 506e regiment van de 101e Luchtlandigsdivisie op de heide ten noorden van Son. Het 506e moest onder andere de brug over het Wilhelminakanaal veroveren en dan doorstoten naar Eindhoven. De Amerikanen ondervonden hevige weerstand en kwamen onder mitrailleur- en kanonvuur te liggen. Toen ze de brug bereikten werd die voor hun ogen opgeblazen door de Duitsers, die zich vervolgens terugtrokken. In de nacht van maandag 18 op dinsdag 19 september bouwden Britse genisten met alle macht aan een Baileybrug. Die was in de vroege dinsdagochtend gereed en toen konden tanks en ander zwaar materieel het kanaal weer oversteken.

Bij een aanval van 8 Duitse Panthertanks ging het nog bijna mis. Een Duitse tank wist de Baileybrug tot op 150 meter te naderen. Hij werd echter uitgeschakeld door een antitank geschut dat net van de landingszone was gearriveerd. De Duitsers moesten zich terugtrekken.

Toeristische informatie

Nieuwstraat / Kanaalstraat, brug over Wilhelminakanaal.
GPS code: 51° 30' 19.6554"N 5° 29' 30.768"O

Dit is een luisterplek: 114. De brug of je leven!
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Nieuwstraat-Kanaalstraat, Son, Nederland