117. The Battle of Overloon

117. De slag bij Overloon

12-10-1944

Museumpark 1, Overloon, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Verwoesting Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

117. De slag bij Overloon

Een van de felste veldslagen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, vindt plaats in de omgeving van Overloon. Amerikaanse en Britse pantser-divisies leveren strijd tegen Duitse tanks en troepen. Op 12 oktober 1944 wordt Overloon door artillerievuur en luchtaanvallen van de geallieerden bijna volledig verwoest. Maar de Duitsers geven zich niet over. Het kost nog dagen voor de strijd is gestreden.

In Overloon en omgeving vond tijdens de Tweede Wereldoorlog een zeer grote veldslag plaats. Toen de geallieerden de brug bij Arnhem niet hadden kunnen innemen, zochten ze naar een andere route om Duitsland binnen te vallen. Bij Overloon kwam het tot een tankslag. Nadat de 7e Amerikaanse Pantserdivisie was stuk gelopen op de verbeten Duitse weerstand, namen de Britse 11e Pantserdivisie en de 3e Infanteriedivisie het over.

Met geconcentreerd granaatvuur veegden de Britten Overloon op 12 oktober 1944 bijna van de kaart. Ze vielen aan vanuit de bossen bij Stevensbeek en openden met meer dan 200 kanonnen die opgesteld stonden bij St. Anthonis, Oploo, Stevensbeek en De Rips het vuur. Daarna volgden gevechten van huis tot huis in de straten van Overloon. Nadat Overloon was ingenomen, was de strijd nog niet gestreden. In de bossen vonden nog felle gevechten plaats. En de strijd bij de Loobeek was zo heftig dat de beek de bijnaam ‘Bloedbeek’ kreeg. Op woensdag 18 oktober bevrijdden de geallieerden Venray. De Slag bij Overloon was gewonnen.

Fietsroutes Liberation Route

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes van circa veertig kilometer, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Onderweg brengt een app op locatie de verhalen tot leven. De routes zijn te bestellen via webshop.visitbrabant.com

Kaartenwaaier _panorama

Toeristische informatie

Museumpark 1 (Overloon).
GPS code: 51° 34' 12.8634"N 5° 57' 12.42"O

Dit is een luisterplek: 117. De slag bij Overloon
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Museumpark 1, Overloon, Nederland