13. The Americans commandeer private boats

13. De Amerikanen vorderen burgerbootjes

18-09-1944

Dijk, Weurt, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

13. De Amerikanen vorderen burgerbootjes

Op 19 september 1944 is de geallieerde opmars hier bij Nijmegen tot stilstand gekomen. De bruggen moeten (liefst ongeschonden) veroverd worden, maar de Duitse bezetter geeft zich niet gewonnen. Alles wat kan drijven wordt door de Amerikanen gevorderd om maar aan de overkant van de rivier de Waal te komen.

De binnenvaart is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de Nederlandse transportsector. De Waal is zelfs één van de drukst bevaren rivieren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voeren hier echter geen rijnaken of containerschepen, maar roeiboten met soldaten

Uit voorzorg hadden de Duitse troepen de verkeersbrug en de spoorbrug hier in september 1944 voorzien van springladingen. De Duitsers hadden de bruggen in handen en dachten dat de geallieerden de Waal niet konden oversteken.

Op 19 september 1944 werd in Nijmegen hevig gevochten tussen de Amerikaanse en Duitse troepen aan de zuidzijde van de verkeersbrug en de spoorbrug. De volgende dag, op 20 september, begint één van de meest roemruchte en heldhaftige rivieroversteken.

Toeristische informatie

Dijk, Weurt. In het verlengde van de Westkanaaldijk, aan de Weurtse zijde van de sluis. GPS code: 51˚51’31.85”N 5˚49’27.67”O

Dit is een luisterplek: 13. De Amerikanen vorderen burgerbootjes
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Dijk, Weurt, Nederland