15. The mistaken American bombing

15. Het Amerikaanse vergissingsbombardement

22-02-1944

Raadhuishof, Nijmegen, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Bombardementen Verwoesting
Liberation Route Europe

15. Het Amerikaanse vergissingsbombardement

Vergissen is menselijk, maar het heeft soms onmenselijke gevolgen. Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een waar bommentapijt. Amerikaanse piloten waren tijdens bombardementsvluchten op Duitsland gedesoriënteerd geraakt en zagen de stad voor het Duitse Kleef aan. In dit vergissingsbombardement verloren velen het leven. Mannen, vrouwen en veel kinderen.

Nijmegen werd tot 22 februari 1944 ook wel 'de stad met de torens' genoemd. Op deze datum werd de binnenstad vrijwel totaal verwoest nadat Amerikanen bij vergissing hun bommen boven Nijmegen hadden afgeworpen, zij dachten boven Duitsland te vliegen. Op oude foto's is de vroegere pracht van de huizen in de oudste stad van Nederland nog zichtbaar. Nijmegen veranderde die dag in één grote puinhoop.

Onder het puin werden veel slachtoffers gevonden en begraven. Op 26 februari 1944 trokken duizenden mensen in een rouwstoet naar het kerkhof aan de Graafseweg om de laatste eer te bewijzen aan hun omgekomen familieleden, buren, vrienden en medeburgers. Daar werden de doden in massagraven bijgezet, deze liggen er tot op de dag van vandaag nog steeds. Tijdens het vergissingsbombardement kwamen bijna 800 mensen om.

Op het Raadhuishof in Nijmegen is het monument 'De Schommel' opgericht ter nagedachtenis aan de 763 inwoners van Nijmegen die zijn omgekomen. Onder hen waren 24 kinderen en acht nonnen van een kleuterschool, die op de plaats van het monument stond.

Toeristische informatie

Raadhuishof, Nijmegen. Bij het monument ‘De Schommel’. GPS code: 51˚50’46.08”N 5˚51’58.35”O

Dit is een luisterplek: 15. Het Amerikaanse vergissingsbombardement
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Video

Raadhuishof, Nijmegen, Nederland