212. ‘The African-American gravediggers’

212. De zwarte doodgravers van Margraten

10-11-1944

Pastoor Brouwersstraat 20a, Margraten, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

212. De zwarte doodgravers van Margraten

In het najaar van 1944 kiezen de Amerikanen het pas bevrijde Margraten uit als laatste rustplaats voor de gesneuvelden. Terwijl de strijd verder gaat krijgen Afro-Amerikaanse soldaten opdracht de gesneuvelden te begraven.

De 19-jarige Jeff Wiggings, een loopjongen uit Alabama, is een van hen. Hij is de first sergeant van de 960ste QMSC (Quartermaster Service Company) die wordt toegevoegd aan de al aanwezige 3136ste QMSC die de enorme aanvoer van gesneuvelden niet meer aankan.

Een 30 meter hoge landmark in de vorm van een toren, markeert de militaire begraafplaats nabij Margraten en Cadier en Keer.

Het is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland, aangelegd op ruim 26 hectare voormalig akkerland. De 8.301 militairen die hier begraven liggen, zijn voor het merendeel gesneuveld tijdens de bevrijding van het zuidoostelijke deel van Nederland en de strijd om het Rijnland en de opmars naar het Ruhrgebied.

Het terrein werd op 13 september 1944 bevrijd door militairen van de 30e Infanterie Divisie van het Eerste Amerikaans leger en kreeg op 10 november 1944 zijn bestemming als begraafplaats en monument aan de overledenen. Het grondgebied is voor eeuwigdurend gebruik beschikbaar gesteld aan de regering van de Verenigde Staten van Amerika.

Meer weten over deze geschiedenis? Het boek "Van Alabama naar Margraten - herinneringen van grafdelver Jefferson Wiggins" bevat een historisch kader met uitgebreide informatie over het strikt naar ras gescheiden Amerikaanse leger tijdens WOII. Voor €19,95 te bestellen via www.vanalabamanaarmargraten.nl

Gezichten van Margraten

In totaal liggen 8.301 Amerikaanse soldaten onder deze kruizen en Davidssterren begraven. Nog eens 1.722 namen staan vermeld op de Muren der Vermisten, slechts enkelen van deze groep vermisten zijn later alsnog gevonden. We weten hun namen, maar wie waren zij? Waar kwamen zij vandaan en wat deden zij voor de oorlog? Wie was de persoon achter de naam?

Met het project “De Gezichten van Margraten” tracht de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven zoveel mogelijk van deze soldaten een gezicht te geven door bij hun graven en hun namen op de Muren der Vermisten een foto te plaatsen. De eerstvolgende editie van dit eerbetoon zal plaatsvinden in 2020.

Kijk hier voor een terugblik op Gezichten van Margraten 2018

Toeristische informatie

Amerikaplein, Eijsden - Margraten - GPS code N 50 49.248, E 5 49.379

Dit is een luisterplek: 212. De zwarte doodgravers van Margraten
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Pastoor Brouwersstraat 20a, Margraten, Nederland