160. The Achtmaal package

160. Het pak van Achtmaal

27-10-1944

Pastoor de Bakker straat , Achtmaal, Nederland
Liberation Route Europe

160. Het pak van Achtmaal

Achtmaal wordt op 27 oktober 1944 bevrijd door de Amerikaanse 104e Infanterie Divisie, bijgenaamd de Timberwolves. De soldaten van deze divisie maken hun eerste gevecht mee en ervaren hoe sluw de Duitsers opereren. In Achtmaal krijgt de commandant een bijzonder pakket in handen.

Op 20 oktober 1944 gingen de 4e Canadese Pantserdivisie, de 49e Britse Infanterie Divisie, de 104e Amerikaanse Infanterie Divisie en de 1e Poolse Pantserdivisie over een breed front in de aanval in West-Brabant. Deze operatie kreeg de naam Suitcase. Het doel was om de Canadezen die naar Zeeland oprukten op de flank te dekken en om de Duitse troepen uit West-Brabant te verdrijven.

De Amerikanen van de 104e Infanterie Divisie, bekend onder de naam Timberwolves, trokken ten zuiden van Achtmaal de Nederlandse grens over. Voor de Amerikaanse soldaten was dit hun eerste gevecht. Luitenant-kolonel Kelleher werd in Achtmaal benaderd door veldwachter Lambertus Vermeer, lid van de ondergrondse. Hij overhandigde Kelleher een pakket met inlichtingen over de Duitse verdedigingswerken dat zeer bruikbaar bleek te zijn.

Achtmaal werd op 27 oktober 1944 door de Timberwolves bevrijd.

Fietsroutes Liberation Route

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes van circa veertig kilometer, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Onderweg brengt een app op locatie de verhalen tot leven. De routes zijn te bestellen via webshop.visitbrabant.com

Kaartenwaaier _panorama

Dit is een luisterplek: 160. Het pak van Achtmaal
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Pastoor de Bakker straat , Achtmaal, Nederland