138. The 28 days of Baarle

138. De 28 dagen van Baarle

01-10-1944

Singel 1, Baarle, Nederland
Liberation Route Europe

138. De 28 dagen van Baarle

Op 1oktober 1944 trekt de 1e Poolse Pantserdivisie ten zuiden van BaarleNassau Nederland binnen. Het zal echter 28 dagen duren voordat de Duitse troepen helemaal uit dit gebied verdreven zijn. Ondertussen wachten de bewoners de gebeurtenissen af in hun schuilkelders.

Op zondag 1 oktober 1944 begon de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek aan haar militaire operaties in West-Brabant. Bij het dorpje Zondereigen trokken de Polen Nederland binnen. De inwoners van Baarle zochten hun heil in de schuilkelders. Ze zouden daar heel wat tijd moeten doorbrengen, want pas na 28 dagen werd Baarle bevrijd.

Het Duitse leger had de troepen versterkt. Onder leiding van Hauptmann Mager nam ook het 2e bataljon van het 6e Fallschirmjäger Regiment deel aan de gevechten. Middels een sluwe tactiek wisten de Duitse para's tientallen Poolse tanks uit te schakelen. De vervanging daarvan liet voor generaal Maczek op zich wachten. Ze moesten helemaal vanuit Normandië aangevoerd worden.

De bewoners van Baarle moesten machteloos toezien hoe hun dorp veranderde in een rokende puinhoop. Met name de verwoesting van de imposante Belgische kerk maakte grote indruk. Op 28 oktober 1944 is Baarle dan eindelijk bevrijd.

Fietsroutes Liberation Route

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes van circa veertig kilometer, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Onderweg brengt een app op locatie de verhalen tot leven. De routes zijn te bestellen via webshop.visitbrabant.com

Kaartenwaaier _panorama

Toeristische informatie

Op deze locatie kunt u historische verhalen ontdekken in het spel van de bevrijding! Ontdek spelenderwijs het verhaal van de bevrijding van West-Brabant. Beleef samen een route vol historische ontdekkingen en verrassende spelletjes. Tover je smartphone om als kijker naar het verleden en ervaar de historie midden het Brabantse landschap!

U kunt het spel downloaden voor uw i-Phone in de App Store:
https://itunes.apple.com/us/app/het-spel-van-de-bevrijding/id976249597?mt=8

Dit is een luisterplek: 138. De 28 dagen van Baarle
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Singel 1, Baarle, Nederland