103. Thanks to the underground

103. Dankzij de ondergrondse

17-09-1944

Heieind, Bladel, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding Verzet Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

103. Dankzij de ondergrondse

Op 17 september 1944 worden boven dit gebied door het Duitse luchtafweergeschut vijf geallieerde vliegtuigen neergehaald. Een flink aantal parachutisten en bemanningsleden kunnen op tijd uit de brandende toestellen springen. Op de grond worden zij vrij snel opgevangen door mensen van de ondergrondse. Zij verbergen de Amerikanen en Britten voor de Duitsers hier in het bos. Dankzij de ondergrondse overleven deze militairen het en kunnen ze later worden ontzet.

Op zondag 17 september 1944 verscheen boven dit gebied een luchtvloot van geallieerde vliegtuigen onderweg naar de dropzones bij Veghel en Son. Parachutisten werden gedropt achter de Duitse linies. Men wilde met een razendsnelle luchtlandingsactie de route die liep vanuit België via Eindhoven en Nijmegen naar Arnhem vrijmaken voor het Britse grondleger.

Het Duitse geschut dat in deze omgeving stond opgesteld haalde een aantal vliegtuigen neer. De overlevenden van deze crashes werden onmiddellijk opgevangen door de ondergrondse.

Met gevaar voor eigen leven werden deze geallieerde soldaten verborgen en verzorgd. In het bos op het Heieind zaten tientallen militairen verborgen die door mensen van de boerderijen uit de omgeving van eten en drinken werden voorzien. Bij een actie van de Britten op 22 september konden de op dat moment twintig verborgen militairen zich weer bij hun eigen troepen voegen.

Toeristische informatie

Heieind.
GPS code: 51° 24' 40.896"N 5° 15' 14.5434"O

Dit is een luisterplek: 103. Dankzij de ondergrondse
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Video

Heieind, Bladel, Nederland