110. Snipers and guns

110. Sluipschutters en kanonnen

17-09-1944

Vlokhovenseweg, Eindhoven, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding Verzet Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

110. Sluipschutters en kanonnen

De Amerikanen ondervinden wel enige Duitse weerstand bij hun inname van Eindhoven, maar het gaat vrij snel. Een Duitse sluipschutter neemt hier in Vlokhoven de troepen onder vuur en maakt verschillende slachtoffers. In de Woenselsestraat staan twee zware Duitse kanonnen en die schieten op de oprukkende Amerikaanse parachutisten. De projectielen vliegen horizontaal over de straat op de para’s af. Eindhovenaren schieten op allerlei manieren te hulp.

Amerikaanse parachutisten van het 506e regiment van de Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie moesten op 17 september 1944 Eindhoven innemen. Ze waren die dag geland bij Son en stuitten op grotere Duitse weerstand dan verwacht. Er werd overnacht bij Bokt. Pas de volgende dag rukte men op naar Eindhoven.

Er vond geen grote veldslag plaats, maar de Duitsers gaven Eindhoven toch niet zonder slag of stoot prijs. Er werden sluipschutters ingezet en op de Woenselsestraat stonden twee 88 mm kanonnen opgesteld, een gevreesd Duits luchtafweer- en antitankgeschut. De kanonnen vuurden hun projectielen horizontaal over de straat af. De Amerikanen werden even tot staan gebracht, maar na een omtrekkende beweging werden de kanonnen buiten gevecht gesteld. Eindhoven was bevrijd.

Fietsroutes Liberation Route

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes van circa veertig kilometer, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Onderweg brengt een app op locatie de verhalen tot leven. De routes zijn te bestellen via webshop.visitbrabant.com

Kaartenwaaier _panorama

Toeristische informatie

Vlokhovenseweg 43.
GPS code: 51° 28' 20.028"N 5° 29' 1.3914"O

Dit is een luisterplek: 110. Sluipschutters en kanonnen
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Vlokhovenseweg, Eindhoven, Nederland