110. Snipers and guns

110. Sluipschutters en kanonnen

17-09-1944

Vlokhovenseweg, Eindhoven, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding Verzet Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

110. Sluipschutters en kanonnen

De Amerikanen ondervinden wel enige Duitse weerstand bij hun inname van Eindhoven, maar het gaat vrij snel. Een Duitse sluipschutter neemt hier in Vlokhoven de troepen onder vuur en maakt verschillende slachtoffers. In de Woenselsestraat staan twee zware Duitse kanonnen en die schieten op de oprukkende Amerikaanse parachutisten. De projectielen vliegen horizontaal over de straat op de para’s af. Eindhovenaren schieten op allerlei manieren te hulp.

Amerikaanse parachutisten van het 506e regiment van de Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie moesten op 17 september 1944 Eindhoven innemen. Ze waren die dag geland bij Son en stuitten op grotere Duitse weerstand dan verwacht. Er werd overnacht bij Bokt. Pas de volgende dag rukte men op naar Eindhoven.

Er vond geen grote veldslag plaats, maar de Duitsers gaven Eindhoven toch niet zonder slag of stoot prijs. Er werden sluipschutters ingezet en op de Woenselsestraat stonden twee 88 mm kanonnen opgesteld, een gevreesd Duits luchtafweer- en antitankgeschut. De kanonnen vuurden hun projectielen horizontaal over de straat af. De Amerikanen werden even tot staan gebracht, maar na een omtrekkende beweging werden de kanonnen buiten gevecht gesteld. Eindhoven was bevrijd.

Toeristische informatie

Vlokhovenseweg 43.
GPS code: 51° 28' 20.028"N 5° 29' 1.3914"O

Dit is een luisterplek: 110. Sluipschutters en kanonnen
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Vlokhovenseweg, Eindhoven, Nederland