Operation Vitality, the capture of South-Beveland - POI217

Operatie Vitality, de bevrijding van Zuid-Beveland

24-10-1944 - 31-10-1944

Oostelijke Schelderijnweg 19, Rilland, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding
Liberation Route Europe

Operatie Vitality, de bevrijding van Zuid-Beveland

Op 24 oktober 1944 begon de derde fase van de Slag om de Schelde, Operatie Vitality. Het doel van de operatie was het schiereiland Zuid-Beveland te bevrijden van Duitse troepen. Wederom moesten de geallieerden niet alleen de Duitse weerstand overwinnen, maar ook het moeilijk begaanbare terrein.

Operatie Vitality begon in oktober 1944 met een aanval van de 2e Canadese Infanteriedivisie vanuit Woensdrecht in de richting van Zuid-Beveland. Het schiereiland Zuid-Beveland werd verdedigd door de 70e Duitse Infanteriedivisie, bestaande uit soldaten die kampten met ernstige maagproblemen. Het verenigen van deze mannen maakte hun behandeling makkelijker, maar hun strijdvaardigheid aanzienlijk minder.

De eerste uitdaging van de 2e Canadese Infanteriedivisie was het oversteken van de Kreekrakdam die Zuid-Beveland verbond met het vaste land. Een poging om met pantservoertuigen de dam snel in te nemen werd direct de grond in geslagen, doordat de voorste voertuigen door Duits anti- tankgeschut werden opgeblazen. Het werd snel duidelijk dat het terrein van Zuid-Beveland uitermate ongeschikt was voor zware voertuigen.

Door hun maagproblemen waren de Duitse soldaten niet lang in staat de Kreekrakdam afdoende te verdedigen en de Canadezen namen de dam al snel in. Een verdere Canadese opmars werd bemoeilijkt door het ondergelopen terrein, mijnenvelden en obstakels. De Duitse troepen boden weinig weerstand tot de Canadezen aankwamen bij de belangrijkste Duitse verdedigingslinie, het kanaal van Zuid-Beveland. Een frontale aanval zou zware verliezen opleveren. Daarom besloot men de linie te omzeilen met de hulp van de net gearriveerde 52e Schotse Lowland Division.

Op 26 oktober lanceerden de Schotten een amfibische aanval over de Schelde om de Duitse posities van opzij aan te vallen. De Duitsers werden gedwongen zich terug te trekken naar hun volgende verdedigingslijn, de Sloedam. De geallieerden hadden Zuid-Beveland relatief makkelijk ingenomen. Maar de grootste uitdaging lag nog voor hen: de Sloedam en het zwaar verdedigde eiland Walcheren.

Mediagallerij

Oostelijke Schelderijnweg 19, Rilland, Nederland

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën