14. 'Once in your life do something good...' - Jan van Hoof

14. 'Eénmaal in je leven iets goed doen...' - verzetsheld Jan van Hoof

18-09-1944

Kronenburgerpark, Nijmegen, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Bevrijding Verzet Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

14. 'Eénmaal in je leven iets goed doen...' - verzetsheld Jan van Hoof

Jan van Hoof was voor de oorlog al actief bij de scouting. En als vanzelf kwam hij daardoor bij het verzet. Maandenlang hield hij de Duitse activiteiten op en rond de twee Waalbruggen in de gaten. Hij werd als gids toegevoegd aan een verkenningsbrigade, maar moest zijn onverschrokkenheid met zijn leven bekopen.

Op 20 september 1944 waren er zware gevechten rond de bruggen bij Nijmegen. De situatie voor de Duitsers werd steeds slechter naarmate de Amerikanen en de Britten steeds meer terrein wonnen. SS Kolonel Heinz Harmel van de 10. SS-Panzerdivision 'Frindsberg' gaf opdracht om de verkeersbrug op te blazen, maar de explosieven kwamen niet tot ontploffing. Een deel van de explosieven was defect, van anderen hadden de Amerikanen het lont weten door te snijden. En sommigen lonten waren al op 18 september door de 22-jarige Nederlandse student Jan van Hoof doorgesneden. Jan van Hoof, een padvinder die lid was van het verzet, was op 19 september door de Duitsers gearresteerd en doodgeschoten, toen hij een Britse pantserwagen door de binnenstad gidste. Zijn rol bij de verovering van de brug was aanvankelijk omstreden, maar na de oorlog werden hem postuum Nederlandse en Amerikaanse onderscheidingen toegekend. Sinds de Tweede Wereldoorlog dragen veel scoutinggroepen zijn naam.

Jan van Hoof, die aanvankelijk op de begraafplaats aan de Daalseweg lag begraven, is herbegraven in een officieel oorlogsgraf en ligt nu begraven op het Erekerkhof aan de Weg door Jonkerbos. Op het graf staat vermeld dat Jan van Hoof op 22-9-1944 in plaats van 19-9-1944 is omgekomen.

Toeristische informatie

Hoek van het Kronenburger park en Joris Ivensplein, Nijmegen. GPS code: 51˚50’54.10”N 5˚51’23.89”O

Dit is een luisterplek: 14. 'Eénmaal in je leven iets goed doen...' - verzetsheld Jan van Hoof
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Kronenburgerpark, Nijmegen, Nederland