60. ‘Old Putten’ Resistance Group

60. Verzetsgroep 'Old Putten'

22-10-1944

Altenaweg, Elburg, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding Verzet Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

60. Verzetsgroep 'Old Putten'

Door het mislukken van Operatie Market Garden kwamen er talloze geallieerden her en der op de Veluwe terecht, àchter de vijandelijke linies. Deze militairen wilden zo spoedig mogelijk terug naar hun eigen troepen aan de àndere kant van de Rijn en werden daarbij vaak geholpen door de lokale bevolking en door leden van het verzet. Rondom Elburg was verzetsgroep 'Old Putten' actief.

In Elburg was een verzetsgroep "Olde Putten", genoemd naar het landgoed van de familie Rambonnet. Na de mislukte Slag om Arnhem in september 1944 werden Britse militairen op "Olde Putten" opgevangen. Tijdens de operatie Pegasus 1 op 22 oktober waren 149 Britten over de Rijn naar het bevrijdde zuiden ontsnapt.

In november 1944 werd een tweede poging gewaagd. Twintig militairen werden verzameld bij de boerderij van Norel in Doornspijk om met een vrachtauto naar Lunteren gebracht te worden. De auto kwam die avond niet. De volgende avond werd verzameld in de villa Olde Putten. Met een auto, geleend van de organisatie Todt, ging men naar de boerderij Westenrode ten zuiden van de weg Ede-Otterlo om zich daar bij de overigen aan te sluiten. Men stapte echter te vroeg uit en miste de aansluiting. Toen ze in de verte hoorden schieten bleek de operatie mislukt. De groep verstopte zich en werd vervolgens door het verzet op diverse plaatsen ondergebracht. Een aantal van hen kwam in de volgende maanden via de Biesbosch alsnog naar het bevrijdde Zuid-Nederland.

Toeristische informatie

Hoek Zuiderzeestraatweg Oost en Altenaweg in Elburg. GPS code: 52°26'35.11’’N 5°50’43.22’’O

Dit is een luisterplek: 60. Verzetsgroep 'Old Putten'
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Altenaweg, Elburg, Nederland