44. No bricks for the enemy!

44. Geen stenen voor de vijand!

02-04-1945

Panovenweg, Zevenaar, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

44. Geen stenen voor de vijand!

In 1941 weigert de eigenaar Kruitwagen van de Panoven stenen voor de bouw van de Atlantic Wall aan de Duitsers te leveren, waarna de fabriek wordt stilgelegd. November 1944; De Slag om Arnhem is gestreden. Zevenaar ligt onder zwaar geallieerd vuur en tientallen vluchtelingen vinden onderdak in de steenfabriek.

Tijdens en na de Slag om Arnhem ligt vanuit de overkant van de Rijn het gebied rond  Zevenaar onder zwaar geallieerd vuur. Vanuit Arnhem en omgeving komt een grote stroom van vluchtelingen op gang. Velen vinden voor kortere of langere tijd onderdak in de ovens van de fabriek samen met mensen die aan de Duitse stellingen moeten werken. In November 1944 moet iedereen uit Zevenaar evacueren.

Op 2 april 1945 wordt een verwoest Zevenaar door de Canadezen bevrijd. Daarbij sneuvelt bij de spoorwegovergang de korporaal Fergusen. Een gewonde Nederlandse militair die vrijwilliger bij de Canadezen is wordt nog een maand in de Panhoven verzorgd voor hij zich weer bij zijn eenheid kan voegen.

Nederland begint aan de wederopbouw. De gedroogde stenen uit 1941 worden alsnog afgebakken. Met een banklening kunnen de benodigde kolen gekocht worden.

Toeristische informatie

Buitengoed de Panoven Panovenweg 18 6905DW Zevenaar GPS Code: 51°55' 2.09"N 6° 4' 12.69"O

Dit is een luisterplek: 44. Geen stenen voor de vijand!
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

44. Geen stenen voor de vijand!

Tijdens en na de Slag om Arnhem ligt vanuit de overkant van de Rijn het gebied rond  Zevenaar onder zwaar geallieerd vuur. Vanuit Arnhem en omgeving...

Panovenweg, Zevenaar, Nederland

We zijn bezig met het testen van wat nieuwe functies, dus de website kan wat traag zijn, excuses voor het ongemak.