211. Nightmare in Montfort

211. Nachtmerrie in Montfort

16-01-1945

Linnerweg, Montfort, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Bombardementen Verwoesting Gevechten
Liberation Route Europe

211. Nachtmerrie in Montfort

Half januari 1945 is de strijd om de Roerdriehoek in alle hevigheid losgebarsten. Na een aantal felle gevechten hebben de Duitse troepen zich verschanst in het dorpje Montfort. Dagenlange beschietingen en bombardementen zijn het gevolg. Burgers en vele tientallen evacués zitten dagenlang angstig in de schuilkelders. Dan rijden de Britse Cromwell tanks het dorp binnen…

Operatie ‘Blackcock’ begon op 16 januari 1945 en had als doel het gebied tussen Maas en Roer vanaf de lijn Maaseik – Sittard – Linnich tot aan Roermond, te zuiveren van de vijand.

De eerste fase van de aanval, onder codenaam ‘Angel’ ging voor de 5th Royal Inniskilling Dragoon Guards voortvarend. De verovering van het dorp St. Joost werd echter een zware strijd. Hier waren de parachutisten van het 24. Fallschirmjäger-regiment Hübner de uitgeputte soldaten van de 176e Infanterie Divisie te hulp gekomen in hun strijd tegen de Britten. Toen St. Joost uiteindelijk niet langer gehouden kon worden, trokken de Duitsers zich terug naar Montfort.

Het veroveren van de dorpen Linne en Montfort kreeg de codenaam ‘Dolphin’ mee. De Fallschirmjäger hadden orders Montfort tot het uiterste te verdedigen. Zij zagen zichzelf als elitesoldaten en gingen het gevecht nog zeer fanatiek aan. De komende 24 uur zouden de Britten, de lokale bevolking en de vele tientallen evacuees dit gaan ervaren.

Montfort is bedekt onder een laag sneeuw als de Britten in hun Cromwell tanks op 22 januari 1945 het dorp naderen. Het is koud en glad en om 5 uur in de namiddag begint het al te schemeren. De eerste twee tanks glibberen voorzichtig de kruising ‘Aandenberg’ op. Met een hels kabaal openen de goed verschanste Duitsers het vuur. Al snel wordt de voorste tank, van troopleader de Grey, door een Duitse Pantzerfaust geraakt en vliegt in brand.

Toeristische informatie

Op de rotonde bij de Linnerweg in Montfort

Dit is een luisterplek: 211. Nachtmerrie in Montfort
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Linnerweg, Montfort, Nederland