135.  My Canadian liberator

135. Mijn Canadese bevrijder

07-10-1944

Hoogerheide, Nederland
Liberation Route Europe

135. Mijn Canadese bevrijder

Vanaf 7 oktober 1944 loopt, tijdens de Slag om de Schelde, de frontlinie dwars door dit dorp. Een 13-jarige jongen komt, net als andere bewoners, pal tussen de gevechten te zitten. Hij maakt de gruwelen van de oorlog van heel dichtbij mee.

De strijd om dit kruispunt duurde dagenlang. De eerste Canadese soldaten bereikten het op 8 oktober 1944. Een dag later arriveerden Duitse versterkingen en werd de tegenaanval geopend. In de dagen erna was het kruispunt afwisselend in Canadese of Duitse handen. Er werd van huis tot huis gevochten en er vielen aan beide zijden veel slachtoffers.

Aan de Antwerpsestraatweg zat de dertienjarige Janus van Pul met zijn ouders en zus in de schuilkelder bij Dokter Van de Kar. Hij maakte de strijd van dichtbij mee en hoorde de gevechten heen en weer golven. Hij ving in die kelder een glimp op van zijn Canadese bevrijder.

Op last van de Duitse commandant werden tijdens een gevechtspauze alle inwoners van Hoogerheide geëvacueerd. Het duurde tot 24 oktober 1944 voordat Hoogerheide werd bevrijd.

Dit is een luisterplek: 135. Mijn Canadese bevrijder
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Hoogerheide, Nederland