Nederland / Audiospot

Troepenopbouw

FightingLiberationVictory and defeat

Markeren

Deel

Route


In maart 1945 trokken de geallieerden verder richting Berlijn. Ze staken op verschillende plaatsen in Duitsland de Rijn over. Maar Britse en Canadese eenheden keerden terug richting Nederland. Een enorme strijdmacht verzamelde zich bij Westervoort, waar de troepen uiteindelijk de IJssel overstaken richting Arnhem en de bevrijding van de Veluwe werd ingezet.

Er leek een vloek te rusten op de geallieerde pogingen om Arnhem te veroveren. Eerst was er de mislukking van operatie Market Garden in september 1944. Vervolgens probeerden de geallieerden op 2 april 1945 vanuit Driel in de Betuwe de Rijn over te steken, maar de Duitse verdediging aan de andere kant van de rivier was zeer alert. Ht plan werd afgebroken: voor de tweede keer moest Arnhem wachten op de bevrijding. Op 8 april trokken de geallieerde troepen naar het oosten en staken de Rijn over naar de Achterhoek, via pontonbruggen bij Emmerich. Het was het begin van Operatie Anger en de bevrijding van Arnhem.

Het Duitse leger had de IJsselbrug tussen Arnhem en Westervoort opgeblazen en verschanste zich aan de overkant van de IJssel, in Fort Westervoort en rond de kunstzijdefabriek AKU. De geallieerde troepenmacht die zich ver uit het zicht bij het dorp Westervoort verzamelde was enorm. Duizenden voertuigen wachtten op de dijk bij de brug, klaar om de rivier over te steken. Op de avond van 12 april begon de Britse artillerie met honderden kanonnen de Duitse stellingen rond Arnhem te beschieten.

De geallieerden trokken een rookgordijn op om onopgemerkt de IJssel over te steken. De eerste troepen staken over in boten en amfibische voertuigen en bouwden een bruggenhoofd aan de overkant. De Duitse stellingen in Fort Westervoort gaven zich al snel over, terwijl de gevechten bij de AKU kunstzijdefabriek daarentegen uiterst hevig waren en veel slachtoffers eisten. In minder dan 11 uur hadden de geallieerden een uit Doornenburg aangevoerde tijdelijke brug gebouwd. De massa tanks, carriers en pantserwagens die zich op de dijk had verzameld, kreeg groen licht. Op 14 april 1945, na zware gevechten, namen de geallieerden eindelijk de controle over Arnhem over en ging de bevrijding van Nederland de laatste fase in.


Veerdam near the IJssel river