Montys HQ, just for a short while - Geldrop - LRNL170

170. Monty’s HQ, voor even dan

07-02-1945

Nieuwendijk, Geldrop, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Bevrijding
Liberation Route Europe

170. Monty’s HQ, voor even dan

Een maand lang, tussen 7 februari en 10 maart 1945, had de Britse veldmaarschalk Montgomery op Nieuwendijk nummer 52 en 46 zijn vooruitgeschoven hoofdkwartier. Hij ontving er andere geallieerde kopstuk¬ken, zoals de Amerikaanse opperbevelhebber Eisenhower en de Britse premier Churchill.

Veldmaarschalk Bernard Montgomery volgde zijn troepen gedurende de militaire operaties in Europa in een mobiel hoofdkwartier. Het bestond uit een aantal caravans, die speciaal voor dat doel waren ingericht. In zijn mobiele kantoor hingen grote portretten van zijn Duitse tegenstanders. De wanden waren bedekt met stafkaarten, waarop hij de troepenbewegingen kon uitzetten en de voortgang kon laten zien aan hoge bezoekers, zoals koning George VI.

Op 7 februari 1945 belandde het hoofdkwartier in Geldrop. Monty betrok daar villa De Leeuwerik aan de Nieuwendijk 52. Op nummer 46 in Villa Nova was zijn staf gehuisvest. Ook bezocht opperbevelhebber Dwight Eisenhower Montgomery hier. De Amerikaanse generaal beschikte over een een zwaar bepantserde trein die enkele dagen op het station van Geldrop stond. De Engelse premier Winston Churchill bezocht Geldrop eveneens in maart 1945 en sprak er de troepen toe. Deze gebeurtenissen maakten grote indruk in Geldrop.

Fietsroutes Liberation Route

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes van circa veertig kilometer, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Onderweg brengt een app op locatie de verhalen tot leven. De routes zijn te bestellen via webshop.visitbrabant.com

Kaartenwaaier _panorama

Dit is een luisterplek: 170. Monty’s HQ, voor even dan
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Nieuwendijk, Geldrop, Nederland