Nederland / Audiospot

Middelaar in geestelijke nood

DestructionForced migrationsOccupation

Markeren

Deel

Route


Na 17 september 1944 komt Middelaar in de frontlinie te liggen en wordt het leven er door de heftige beschietingen onhoudbaar. De bevolking van Middelaar moet evacueren. De exodus brengt de mensen via een enorme omweg door Duitsland, Arnhem en Ede uiteindelijk in de omgeving van Mijdrecht.

Op 17 september 1944 vindt Operatie Market Garden plaats. Rondom Eindhoven, Nijmegen en Arnhem worden parachutisten gedropt met als missie een aantal bruggen over de belangrijke rivieren van Nederland in te nemen en vast te houden totdat de grondtroepen die vanuit België optrekken hen kunnen bereiken.

Met duizenden tegelijk vallen de Airborne parachutisten uit de lucht. Honderden zweefvliegtuigen landen zomaar in de weilanden en akkers met in hun enorme buiken artilleriegeschut, munitie en zelfs complete jeeps. De Duitse tegenstand in de regio is echter groot.

Ten zuidoosten van Nijmegen worden dorpen als Mook, Molenhoek en Bisselt al snel bevrijd. Slechts een paar kilometers zuidwaarts ligt het dorp Middelaar, ingeklemd tussen de Maas aan de ene kant en de steile heuvels van het Reichswald aan de andere kant.

Vier maanden lang loopt de frontlinie van Erlecom aan de Waal via Groesbeek naar deze punt aan de Maas. Voor burgers wordt het leven in de frontlinie onmogelijk en iedereen moet evacueren. Via Goch en Rees belanden veel inwoners uiteindelijk na weken omzwervingen in de omgeving van Mijdrecht. Pastoor Veugelers is met zijn schaapjes meegegaan, maar zal Middelaar nooit meer terugzien.

Deze luisterplek is onderdeel van een fietsroute langs plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. 

Klik hier voor de fietsroute Bevrijdingsroute 1944-1945 (36 km) https://www.liefdevoorlimburg.nl/fietsen/bevrijdingsroute-19441945

Klik hier voor een korte video over de Bevrijdingsroute 1944-1945 http://youtu.be/EGXxkuKnsY

Huissestraat-Dorpsstraat, Middelaar