3. Josphine Baker performs!

3. Josephine Baker treedt op!

04-12-1944 - 05-12-1944

Hoogstraat 15, Overasselt, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Bevrijding Verzet
Liberation Route Europe

3. Josephine Baker treedt op!

Op 4 & 5 december 1944 trad hier in Café van Lin in Overasselt de wereldberoemde danseres, zangeres en actrice Josephine Baker op. De familie van Lin wist bij aanvang niet dat ze een wereldster was, maar de reacties van de geallieerde soldaten gaven dat al snel weg.

Op 4 & 5 december 1944 trad hier in Café van Lin in Overasselt de wereldberoemde danseres, zangeres en actrice Josephine Baker op. De familie van Lin wist bij aanvang niet dat ze een wereldster was, maar de reacties van de geallieerde soldaten gaven dat al snel weg. Moeder (Moetje) van Lin vond het maar niks “Zij half nakend, op ons toneel” sprak zij zorgelijk.

Josephine Baker gaf, begeleid door een 8-koppig orkest, een daverende show met vele verkleedpartijen. Dat deze 'Zwarte Parel' voor het Franse verzet werkte, wist toen nog bijna niemand. Hiervoor werd ze later onderscheiden met het Croix de Guerre, de Herinneringsmedaille van de Vrijwilligers van het Vrije Frankrijk en de Verzetsmedaille. Ook het ridderkruis van het Legioen van Eer werd haar toegekend.

De verzorging van de soldaten werd aan zowel geallieerde als aan Duitse zijde serieus genomen. Tussen de gevechten door moesten de soldaten soms lang wachten voordat ze werden ingezet. De angst om gewond of gedood te worden was continu aanwezig. Om afleiding te bieden en het moraal hoog te houden werden er diverse amusementsprogramma's voor de soldaten georganiseerd. Zo werden er films getoond en speciale radioprogramma's gepresenteerd. Maar de avonden waarop bekende namen uit de showbizz naar het front gingen om op te treden waren onvergetelijk.

Toeristische informatie

Hoogstraat 15, Overasselt. Bij uitvaartcentrum Monica Zeegers. GPS code: 51˚45’40.33”N 5˚47’19.51”O

Dit is een luisterplek: 3. Josephine Baker treedt op!
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Hoogstraat 15, Overasselt, Nederland