137. Hunter’s shoes

137. De schoenen van Hunter

13-10-1944

Ulicoten, Nederland
Liberation Route Europe

137. De schoenen van Hunter

Op 13 oktober 1944 is de omgeving van deze ‘vijfsprong’ het toneel van oorlogsgeweld. Engelse soldaten sneuvelen in gevecht met Duitse troepen. Ook vindt er een bombardement plaats. Een jongen van 12 gaat een paar dagen later naar de gesneuvelden kijken.

Op 13 oktober 1944 liepen Engelse soldaten van het King's Own Yorkshire Light Infantry Regiment in de buurt van dit kruispunt, nog altijd bekend als 'de vijfsprong', in een Duitse hinderlaag. Drie Engelse soldaten sneuvelden in het gevecht dat daarop volgde.

De Engelse luchtmacht deed daarop een poging om de Duitse troepen te bombarderen, maar raakte daarbij boerderij de "Ellen"-hoeve. De boerderij werd verwoest, maar het gezin Peeters dat in de schuilkelder zat, bleef als bij een wonder ongedeerd.

Een 12-jarige jongen uit de buurt, Neel Oonincx, maakte een paar dagen later een wandeling en ontdekte de gesneuvelde Engelse soldaten.

Fietsroutes Liberation Route

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes van circa veertig kilometer, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Onderweg brengt een app op locatie de verhalen tot leven. De routes zijn te bestellen via webshop.visitbrabant.com

Kaartenwaaier _panorama

Toeristische informatie

Op deze locatie kunt u historische verhalen ontdekken in het spel van de bevrijding! Ontdek spelenderwijs het verhaal van de bevrijding van West-Brabant. Beleef samen een route vol historische ontdekkingen en verrassende spelletjes. Tover je smartphone om als kijker naar het verleden en ervaar de historie midden het Brabantse landschap!

U kunt het spel downloaden voor uw i-Phone in de App Store:
https://itunes.apple.com/us/app/het-spel-van-de-bevrijding/id976249597?mt=8

Dit is een luisterplek: 137. De schoenen van Hunter
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Ulicoten, Nederland