27. Havoc

27. Een ravage

17-09-1944

Willemsplein, Arnhem, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Bombardementen Gevechten Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

27. Een ravage

De zondagsrust is op 17 september 1944 al twee keer door het luchtalarm verstoord, maar steeds was het loos alarm. De mensen zijn dan ook gewoon ter kerke gegaan als plotseling opnieuw het luchtalarm klinkt. De kerkgangers weten nog niets van de dingen die gaan komen deze dag. Niet veel later worden de Duitse kazernes in Arnhem gebombardeerd en vallen er ook burgerslachtoffers.

Op 17 september 1944 landden 10.000 Britse parachutisten bij Arnhem om de Rijnbrug te veroveren. Voorafgaand aan deze luchtlandingen werden Duitse stellingen en kazernes gebombardeerd, onder anderen de Willemskazerne in Arnhem. Deze stond midden in de stad waarbij ook de omliggende gebouwen geraakt werden. Het restaurant Royal en de HBS aan het Willemsplein, de Wehrmachtskazerne in de Bloemstraat, de Steenstraat, de Menno van Coehornkazerne aan de Hoflaan, de magazijnen aan de Beekstraat, de Vijverlaan, het Sint Catharinegasthuis en de Stadsschouwburg werden getroffen.

In de Willemskazerne vonden vele Duitsers de dood. Ook de wijk Klarendal werd gebombardeerd. Tientallen burgers vonden de dood of raakten gewond. De gewonden werden naar verschillende ziekenhuizen in de stad gebracht. Degenen die in het St. Elisabeths Gasthuis aan de Utrechtseweg terecht kwamen bevonden zich enkele dagen later te midden van hevige gevechten toen de Airborne troepen de eenheden bij de Rijnbrug probeerden te versterken. De bevrijding van Arnhem leek te zijn begonnen, maar het zou nog tot mei 1945 duren voor de gevluchte bevolking weer terugkeerde naar haar verwoeste stad.

Toeristische informatie

Willemsplein in Arnhem. GPS code: 51°59’00.70’’N 5°54’20.20’’O

Dit is een luisterplek: 27. Een ravage
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Willemsplein, Arnhem, Nederland