143. Gilze-Rijen airfield

143. Fliegerhorst Gilze-Rijen

28-10-1944

Rijksweg 115, Rijen, Nederland
Liberation Route Europe

143. Fliegerhorst Gilze-Rijen

Tijdens de oorlog breiden de Duitsers het vliegveld uit tot een van de grootste in Europa. Dat heeft verregaande gevolgen voor de omwonenden. Huizen en grond worden gevorderd en door de bombardementen vallen er slachtoffers. Op 28 oktober 1944 bevrijden de Polen Rijen als eersten. Al snel volgt de Engelse 4th Armoured Brigade.

De Duitse legerleiding moet al voor de bezetting van Nederland plannen hebben gemaakt voor het bestaande vliegveld Molenheide. Direct na de Duitse inval werd hier namelijk begonnen met de aanleg van een groot vliegveld.

Daarvoor werden honderden hectare aan grond gevorderd, mensen werden uit hun huizen gezet en veel huizen werden gesloopt. Velen werden gedwongen mee te werken aan de opbouw en het onderhoud van het vliegveld.

Op het vliegveld stationeerde de Duitse luchtmacht bommenwerpers die Engeland moesten aanvallen en jachtvliegtuigen die de geallieerde bommenwerpers moesten onderscheppen die op weg waren naar doelen in Duitsland.

Het vliegveld was zeer vaak het doelwit van geallieerde bombardementen en daarbij vielen ook burgerslachtoffers. Op 28 oktober 1944 werd Rijen bevrijd door Poolse en Engelse eenheden.

Toeristische informatie

Op deze locatie kunt u historische verhalen ontdekken in het spel van de bevrijding! Ontdek spelenderwijs het verhaal van de bevrijding van West-Brabant. Beleef samen een route vol historische ontdekkingen en verrassende spelletjes. Tover je smartphone om als kijker naar het verleden en ervaar de historie midden het Brabantse landschap!

U kunt het spel downloaden voor uw i-Phone in de App Store:
https://itunes.apple.com/us/app/het-spel-van-de-bevrijding/id976249597?mt=8

Dit is een luisterplek: 143. Fliegerhorst Gilze-Rijen
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Rijksweg 115, Rijen, Nederland