38. Flying bombs over Rozendaal

38. Vliegende bommen over Rozendaal

16-12-1944

Kerklaan-Beekhuizenseweg, Rozendaal, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Bombardementen Verwoesting Herinnering
Liberation Route Europe

38. Vliegende bommen over Rozendaal

Oktober 1944. De bezetter vuurt V1 en V2 wapens af op de Antwerpse haven. Menig 'vliegende' bom' stort vroegtijdig neer in en rond Rozendaal. De heer Slempkes beschreef de ravage en angst na inslag. Een van de dorpskinderen, nu op hoge leeftijd, weet het nog als de dag van gisteren.

Reeds voor de Tweede Wereldoorlog experimenteerde Duitsland met raketten. Door het leger werd de V2 ontwikkeld, een raket met een reikwijdte van 450 kilometer. De luchtmacht maakte de goedkopere V1 die vanaf een vaste lanceerinrichting weggeschoten werd. Het was een vliegende bom en een onbetrouwbaar wapen; ongeveer 25% weigerde. De lanceerinrichtingen stonden ook in de Overijsselse bossen bij Lettele en Rijssen. Vanaf hier vlogen de bommen over Rozendaal richting Antwerpen.

Op 16 december 1944 stortte voor het eerst een V1 in de bossen bij Rozendaal neer. Een paar dagen later explodeerde een vliegende bom in het centrum en richtte grote schade aan.

Wanneer in april 1945 de bevrijders Rozendaal naderen, vermoedden de Britten dat er nog Duitse eenheden aanwezig zijn. Het dorp werd zwaar beschoten met enorme materiële schade. In april 1945 werd een verwoest dorp bevrijd.

Toeristische informatie

Kerklaan-Beekhuizenseweg in Rozendaal schuin tegenover de ingang van kasteel Rozendaal. GPS code: 52˚0’29.9”N 5˚57’57”O

Dit is een luisterplek: 38. Vliegende bommen over Rozendaal
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Kerklaan-Beekhuizenseweg, Rozendaal, Nederland