149. Chaplain Kock

149. Kapelaan Kock

01-11-1944

Welberg, Nederland
Liberation Route Europe

149. Kapelaan Kock

Op 1 november 1944 verwelkomt Kapelaan Kock enthousiast zijn Canadese bevrijders, terwijl Duitse krijgsgevangenen toekijken. Kort daarna heroveren Duitse troepen delen van Welberg. Ze voeren de kapelaan weg uit zijn schuilkelder, omdat hij in hun ogen een spion is.

Toen Canadese soldaten van het Algonquin Regiment in de nacht van 31 oktober 1944 Welberg in trokken en dachten dat ze het dorp hadden veilig gesteld, werden ze verrast door twee zware Duitse tegenaanvallen. De Duitse soldaten beschikten onder andere over twee Sturmgeschütze, gevreesde mobiele kanonnen op rupsbanden. Ze wisten Welberg te heroveren op de Canadezen.

In een schuilkelder zaten angstige Welbergenaren bijeen onder wie kapelaan Kock. Toen hij de Canadezen in de gaten kreeg, dacht hij dat Welberg bevrijd was. Hij verwelkomde de Canadezen en sprak in het Engels met hen. Duitse krijgsgevangenen stonden daarbij in de buurt. Maar de Duitse troepen heroverden Welberg en bevrijdden de krijgsgevangenen. Daarna haalden ze kapelaan Kock uit zijn schuilkelder en mishandelden en doodden hem.

Dit is een luisterplek: 149. Kapelaan Kock
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Welberg, Nederland