139. Camp Bisam

139. Kamp Bisam

01-10-1944

Kilometerbaan 53, Strijbeek, Nederland
Liberation Route Europe

139. Kamp Bisam

Weinig op deze plek herinnert nog aan het radarstation dat de Duitsers hier in 1942 aanlegden. De komst van dit onderdeel van het Duitse luchtverdedigingssysteem had grote gevolgen voor de omgeving en zijn bewoners. Al voor de bevrijding gaven de Duitsers het kamp op.

Het Duitse leger beschikte tijdens de Tweede Wereldoorlog over een uitgebreid netwerk van radarpeilstations om vijandelijke jachtvliegtuigen op te sporen. In hoog tempo waren in Nederland een 20-tal van deze radarstations aangelegd. De meeste stations kregen een dierennaam. Hier bij Strijbeek bouwde de bezetter vanaf maart 1942 aan zo'n radarstation. Het kreeg de naam: Bisam.

Het radarkamp was 47 hectare groot en herbergde ongeveer 200 mensen aan personeel. Voor de aanleg en het onderhoud werden Nederlanders gedwongen mee te werken. De komst van het kamp had dus een enorme invloed op het dagelijkse leven in de omgeving.

De bezetter gaf het kamp al op voor de bevrijding. De radarinstallaties werden opgeblazen en de gebouwen in brand gestoken. Op 29 oktober 1944 trokken de bevrijders Strijbeek en Galder binnen. De Duitse troepen hadden zich toen al teruggetrokken.

Fietsroutes Liberation Route

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes van circa veertig kilometer, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Onderweg brengt een app op locatie de verhalen tot leven. De routes zijn te bestellen via webshop.visitbrabant.com

Kaartenwaaier _panorama

Toeristische informatie

Op deze locatie kunt u historische verhalen ontdekken in het spel van de bevrijding! Ontdek spelenderwijs het verhaal van de bevrijding van West-Brabant. Beleef samen een route vol historische ontdekkingen en verrassende spelletjes. Tover je smartphone om als kijker naar het verleden en ervaar de historie midden het Brabantse landschap!

U kunt het spel downloaden voor uw i-Phone in de App Store:
https://itunes.apple.com/us/app/het-spel-van-de-bevrijding/id976249597?mt=8

Dit is een luisterplek: 139. Kamp Bisam
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Kilometerbaan 53, Strijbeek, Nederland