133. Caesar in the bomb crater

133. Caesar in het bomgat

27-10-1944

Van Schendelstraat, Wagenberg, Nederland
Liberation Route Europe

133. Caesar in het bomgat

Eind oktober 1944 ligt Wagenberg onder zwaar artillerievuur. Er vallen veel slachtoffers onder de dorpelingen. Een Rode Kruis-vrijwilliger gaat op zoek naar zijn paard Caesar om gewonden met paard en wagen naar het ziekenhuis te brengen.

Eind oktober 1944 naderde de 1e Poolse Pantserdivisie vanuit het zuiden de dorpen Terheijden en Wagenberg. De Duitse bezetter had een verdedigingslinie achter de Mark en het Markkanaal betrokken. De Polen ondernamen verschillende pogingen door deze linie heen te breken. Daardoor kwamen Terheijden en Wagenberg, die net achter die Duitse linie lagen, onder een vernietigend artillerievuur te liggen. Zowel vanaf het Nieuwe Veer als vanaf het Markkanaal werd een spervuur aan granaten afgeschoten. Bovendien voerden jachtbommenwerpers van de RAF luchtaanvallen uit.

Er vielen veel doden en gewonden onder de burgers. Rode Kruis-vrijwilliger Piet Meeuwissen probeerde in Wagenberg met gevaar voor eigen leven gewonden te vervoeren naar het ziekenhuis.

Op 4 november 1944 brak de Duitse tegenstand. De Polen wisten het Markkanaal over te komen en bevrijdden Wagenberg. Maar pas op 9 november met de bevrijding van Moerdijk hielden de beschietingen op.

Fietsroutes Liberation Route

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes van circa veertig kilometer, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Onderweg brengt een app op locatie de verhalen tot leven. De routes zijn te bestellen via webshop.visitbrabant.com

Kaartenwaaier _panorama

Dit is een luisterplek: 133. Caesar in het bomgat
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Van Schendelstraat, Wagenberg, Nederland