384. Borssele under fire

384. Borssele onder vuur

30-10-1944 - 30-10-1944

Noordsingel 1, Borssele, Nederland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Bevrijding
Liberation Route Europe

384. Borssele onder vuur

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was de kustlijn van Zuid-Beveland deel van de Atlantikwall. In de (toenmalige) gemeente Borsele werden 46 verdedigingswerken gebouwd. De meeste stonden in de dijk bij de ‘Hoek van Borssele’ (Stützpunkt Blücher).

Aan de Monsterweg in Borssele, in en rond de Berg van Troje, bouwden de Duitsers vijf bunkers, namelijk een bergplaats en drie dubbele woonbunkers. Deze bunkers waren vergroot, waardoor er hier niet één maar twee woonverblijven waren. Eén van de werken heeft een verbrede toegang en verbrede deuropening naar één van de kamer waardoor deze bunker dienst kon doen als gewondenverzamelplaats. Door deze aanpassing was het namelijk mogelijk gewonden op een brancard de bunker in te dragen. Eveneens was er een langwerpige bunker naar het lijkt voor munitieopslag.

In de oorlog was hier het hoofdkwartier van een artillerie afdeling gevestigd. Haar batterijen stonden in 1943 opgesteld in de Van Citterspolder (Stützpunkt Roon) en in Ellewoutsdijk (Stützpunktgruppe Kurfürst).

In oktober 1944 barste in Borssele het oorlogsgeweld los. Op 12 oktober werd het dorp en haar omgeving gebombardeerd. Met de geallieerde landingen bij Baarland en Hoedekenskerke kwam de geallieerde soldaten richting Borssele. Bij de opmars vanuit Ellewoutsdijk kwamen twaalf Britten om het leven. Op 30 oktober 1944 werd het dorp, met zware beschadigingen, bevrijd. Dit kostte zeven burgers hun leven. Minstens tien graven met Duitse soldaten bleven achter. Eén van de doden was klaarblijkelijk niet meer bestand tegen het militaire leven en pleegde op 27 december 1942 zelfmoord.

Toeristische informatie

Noordsingel, Borssele - GPS code N51.425544, E3.737266

Dit is een luisterplek: 384. Borssele onder vuur
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Noordsingel 1, Borssele, Nederland